TARRAGONA

Datos del Pueblo

Rocafort De Queralt

Pueblo

Rocafort de Queralt

Municipio

Rocafort de Queralt / Comarca: Conca de Barberà

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

284

 

Ayuntamiento

Dirección

Sant Antoni, 27

Código postal

43426

Teléfono

977 898 034

Fax

977 898 034

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Rocafort De Queralt

Web de Interés

Informacio general de Rocafort de Queralt

E-mail municipio

aj.rocafort@altanet.org
 

El terme de Rocafort de Queralt, de 8,64 km², limita amb Conesa al N-NE, per tota la banda S amb Sarral, que envolta la meitat del terme, i al NW amb Forès. És situat a l'extrem nord-oriental de la Conca de Barberà estricta, en un fondal al SW del coll de Deogràcies —per on es comunica amb la zona segarrenca de la comarca— a la capçalera del riu de Vallverd, al peu dels contraforts de les serres que ascendeixen a l'alt Gaià i a l'alta Segarra. Travessa el terme per la seva banda oriental el riu de Vallverd, al qual s'uneix per la dreta la riera de Rocafort, procedent del terme de Conesa.

No és segur l'origen del poble abans de la Reconquesta, però sí que l'any 1178 és esmentat el castell. El 1193, l'opulent senyor segarrenc Berenguer de Clariana llega als seus fills els drets que posseïa sobre el castell de Rocafort.

El 1256, es troba sota el domini dels Queralt i el 1365 consta com a castlà Berenguer de Llorac. El 1439 documentem amb el mateix títol Bernat d'Anglesola.

Cinc anys més tard, els Biure obtenen amples dominis sobre el poble i continuaran fins que l'any 1515 venguin els drets als Armengol, que els conservaran fins a l'extinció del règim feudal

Els edificis més representatius de la població són el castell, l'església, el celler, l'ajuntament i cal Claret. A més, cal sumar-hi el portal del Bonet, segurament medieval.

El terme de Rocafort de Queralt, de 8,64 km², limita amb Conesa al N-NE, per tota la banda S amb Sarral, que envolta la meitat del terme, i al NW amb Forès. És situat a l'extrem nord-oriental de la Conca de Barberà estricta, en un fondal al SW del coll de Deogràcies

Campanar de l´esglesia de Rocafort de Queralt

El castell es troba a la part més elevada de la població. L'obra actual és fruit de les reformes dels anys seixanta. És de propietat privada. El mur que dóna a la carretera de Conesa podria ser, en bona part, l'original.

Rocafort celebra la festa major de Sant Salvador el cap de setmana pròxim al 6 d'agost, mentre que la festa major petita s'escau pel 15 de maig, festivitat de Sant Isidre. Altres celebracions tradicionals a la vila són la cavalcada de reis, la festa de Sant Roc, el 16 de juliol, la festa del Sant Crist, el tercer diumenge de setembre, i la festa de la matança del porc, al final del novembre.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua