TARRAGONA

Datos del Pueblo

Roda De Bara

Pueblo

Roda de Bara

Municipio

Roda de Barà / Comarca: Tarragones

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

6002

 

Ayuntamiento

Dirección

Joan Carles I, 15

Código postal

43883

Teléfono

977 657 009

Fax

977 809 071

Oficina Turismo

977.65.70.09

Web Oficial

Roda De Bara

Web de Interés

Dades generals de Roda de Barà

E-mail municipio

alcaldia@rodadebara.cat
 

El terme municipal de Roda de Berà té una extensió de 16,23 km². És situat a la costa, al límit del Tarragonès amb el Baix Penedès. Limita al N amb Bonastre (del Baix Penedès), al S amb la Mediterrània, a l'E amb el Vendrell i a l'W amb Creixell. El territori és pla a la part meridional i accidentat pels contraforts de la serra del Quadrell a la septentrional. Les altituds màximes del terme (238 m i 241 m) es troben prop de la divisòria amb Bonastre. El turó de l'ermita de Berà assoleix, vora mar, els 51 m. La platja de Roda de Berà, llarga i arenosa, és la continuació de les de Torredembarra i Creixell. El terme té uns 4 km de costa, dels quals 2,5 km són de platja. La part occidental del terme és recorreguda pels torrents de Gibràs i de l'Aigua.

L'arc de Berà és un dels monuments d'època romana més interessants de Catalunya. Consta d'una cornisa sobre la qual descansa el cos principal, format per dos blocs de carreus units per un arc semicircular que recolza damunt impostes. Els frontis i els costats presenten pilastres estriades —quatre els primers i dues els segons— amb capitells corintis, les quals descansen sobre un sòcol sortit i sostenen una cornisa. En el fris figurà una inscripció que, segons Hübner, contenia l'epígraf següent:
EX TESTAMENTO L. LICINI. L. F. SERG. SURAE. CONSECRATUM, que feia situar el monument a l'època de l'emperador Trajà (inici del segle II dC).

L'arc de Berà és un dels monuments d'època romana més interessants de Catalunya. Consta d'una cornisa sobre la qual descansa el cos principal, format per dos blocs de carreus units per un arc semicircular que recolza damunt impostes.

Arc de Barà

Durant l’Edat Mitja, els llocs de Roda i Berà van ser petites agrupacions de masos, una mica a l’ombra de Creixell, l’únic d’aquests indrets que va adquirir el rang de vila, motiu pel qual va ser clos amb una muralla. Amb el temps, el nucli de Berà acabaria sent abandonat i el de Roda consolidant-se com a poble, la qual cosa va fer que a mitjans del segle XVI obtingués el primer jurat propi.

Llocs d´interès:

Arc de Barà
Torre del Cucurull
Església parroquial de Sant Bartomeu
Cal Guivernau
Ca l'Oliverar
Ca l'Elies (Les Monges)
Cal Gassó
Ca la Martorella
Mas d'en Nin
Torre d'en Nin
Ermita de la Mare de Déu de Barà
Capella del Mas Carreras
Museus
Centre Cívic Roca Foradada

El Roc de Sant Gaietà:

És una pintoresca urbanització construïda entre els anys 1964 i 1972, promoguda per Gaietà Bori Tallada, René Vandemeuter i Pere Sureda. V

El Roc de Sant Gaietà

És una pintoresca urbanització construïda entre els anys 1964 i 1972, promoguda per Gaietà Bori Tallada, René Vandemeuter i Pere Sureda. Van dissenyar una mena de poblet de pescadors amb edificis ornamentats seguint estils arquitectònics antics (romànic, gòtic, mudèjar) o imitant racons típics de diverses zones d'Espanya o d'Europa (patis andalusos, hórreos gallecs, cases sardes...). Hi ha també molts elements recuperats d'antigues masies i cases abandonades.

El puerto deportivo de Roda de Barà, gestionado por la sociedad Nova Dársena Esportiva de Barà S.A, será uno de los embarcaderos más modernos de España y el más grande del litoral tarraconense. Situado en la Costa Dorada, al nordeste de la península ibérica, el puerto recibe su nombre del pueblo de Roda de Barà, ubicado a 10 minutos de la ciudad de Tarragona. En el diseño del puerto se ha cuidado hasta el más mínimo detalle con la intención de satisfacer no sólo las necesidades técnicas de todo tipo de embarcaciones sino también para procurar la comodidad, el descanso y el placer del amarrista.

El puerto deportivo de Roda de Barà tendrá una superficie de 191.771 metros cuadrados. De ellos 97.217 serán de tierra mientras que la lámina de agua comprenderá los restantes 94.554 metros cuadrados. Va a ser, por tanto, el puerto más grande del litoral tarraconense

Roda de Barà disposa de 4 zones de platja ben diferenciades amb 3 Km. de costa i 2 Km. d'àmplies platges de fina sorra amb servei diari de neteja durant la temporada d'estiu. Una de les que mereix més atenció és la Platja Llarga, guardonada amb la Bandera Blava. Té 1 Km de longitud i un passeig marítim de recent construcció.

Roda de Barà disposa de 4 zones de platja ben diferenciades amb 3 Km. de costa i 2 Km. d'àmplies platges de fina sorra amb servei diari de neteja durant la temporada d'estiu.

Platja Llarga i passeig maritim de Roda de Barà

Roda de Barà és un poble que compagina l'agricultura amb les empreses de serveis, i s'ha convertit en una important zona residencial amb jardins acurats i acollidores urbanitzacions. (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua