TARRAGONA

Datos del Pueblo

Roquetes

Pueblo

Roquetes

Municipio

Roquetes / Comarca: Baix Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

7987

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. de la Diputació, s/n

Código postal

43520

Teléfono

977 501 511

Fax

977 500 524

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Roquetes

Web de Interés

Dades generals de Roquetes

E-mail municipio

aj.roquetes@altanet.org
 

El terme municipal de Roquetes, de 136,64 km² d'extensió, s'estén pel sector SW de la comarca, en contacte amb la del Montsià, a la dreta de l'Ebre però sense arribar a la vora del riu. Formava part, fins a mitjan segle passat, de l'extens terme de Tortosa, que ara l'envolta pel NW, el N (llevat un petit sector amb Alfara), el NE i l'E.

L’origen de la ciutat el trobem en una alqueria islàmica (Masada) donada per Ramon Berenguer IV a Tortosa desprès de la conquesta d’aquesta ciutat (1149), que es convertí posteriorment en el Mas d’en Ortiz (1603). Al 1781 ja té el tractament de Raval mantenint aquesta condició fins al 1850.

Segons la tradició popular, la concessió de municipi independent de Roquetes per part d'Isabel II fou un acte de regra- ciament a un roquetenc amb qui va tenir una relació amorosa, per la qual cosa li va atorgar l'alcaldia. Una altra versió diu que, en un viatge de la reina, Tortosa no li va obrir les portes i, en canvi, Roquetes sí, i d'aquí la seva intercessió a favor del nou municipi.

Entre els edificis més notables cal fer esment de l'església parroquial de Sant Antoni de Pàdua, bastida vers el 1826, de tipus classicitzant i campanar de torre quadrada damunt l'angle dret de la façana, i també les cases de la Vall del Marquès, l'Hort de Croells, la Torre d'en Fil i la Torre d'en Segura. Més al N de la ciutat, a la Raval Nova, es construí el 1975 l'església de la Immaculada i Sant Miquel.

Observatori de l'Ebre
Horta Alta núm. 38 - 43520 Roquetes
977500511

Parc Natural dels Ports
Av. Vall de Safan - 43520 Roquetes
977504012

Per als amants de la natura, el terme de Roquetes gaudeix d'indrets incomparables. El port de Roquetes, situat a l'oest de la població i en el massís conegut pel Port, ofereix una varietat de possibilitats, ja sigui per al simple esbarjo o per la pràctica del muntanyisme.

Els Ports són un massís de relleu molt complex, a cavall entre el Sistema Mediterrani Català i el Sistema Ibèric.

Parc Natural dels Ports en Roquetes

L’Observatori de l’Ebre és un Institut de Recerca fundat el 1904 per la Companyia de Jesús per tal d’estudiar les relacions Sol-Terra.

Es tracta d’una Fundació sense afany de lucre que ha estat associada o coordinada amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) des del començament d’aquest organisme, i ha mantingut una estreta col·laboració amb l’Institut Nacional de Meteorologia des del 1920, i posteriorment amb altres institucions, com l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial o l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Pertany també a la Universitat Ramon Llull com a Institut Universitari.

Pel que fa a la gastronomia, tenim l’oportunitat d’assaborir una gran quantitat de productes de la terra d’excel·lent qualitat, entre els quals hem fer especial esment a un producte típic de la nostra població que ha esdevingut un dels principals elements representatius de la nostra cuina: les punyetes.

La festa major de la població s'escau per Sant Joan, el 24 de juny, mentre que pels volts del 10 de juliol es fan les festes de Sant Cristòfol, en què es fan corregudes de bous en una plaça improvisada del poble i, per l'octubre, té lloc una cursa popular.(ftes i fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua