TARRAGONA

Datos del Pueblo

Santa Oliva

Pueblo

Santa Oliva

Municipio

Santa Oliva / Comarca: Baix Penedes

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

3133

 

Ayuntamiento

Dirección

Josep Jané, 19-21

Código postal

43710

Teléfono

977 679 663

Fax

977 679 507

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ajuntament de Santa Oliva

Web de Interés

Santa Oliva en la web de la diputacion

E-mail municipio

 
 

Santa Oliva és un municipi pròxim a la costa i als principals centres turístics de la zona. Aquesta situació privilegiada, i també les bones comunicacions, fan que sigui un lloc idoni per al descans, la visita reposada i, al mateix temps, per gaudir del dinamisme, l'hospitalitat i les ganes de viure de la nostra gent.

Els orígens de Santa Oliva són mil·lenaris. Al febrer de l'any 986, el rei franc Lotari confirma a Odó, abat de Sant Cugat, la possessió de l'església de Santa Maria de Santa Oliva amb el seu alou. Aquests dominis, s'estenien, en la seva amplada, des de la guàrdia de Banyeres fins a la vila de Damabuin (Tamoví), i en la seva llargada,des de la vila de Domenys fins al mar. L'any 1012 Isnabert construeix una torre, que més tard serà el castell de Santa Oliva.

Llocs d´interès:

Castell de Santa Oliva
El Monestir
El Pont d´Entrada
Església de la Mare de Déu del Remei
Església de Santa Maria
El nucli antic
Els safareigs
Les fonts urbanes
Casa Larrienaga

El castell de Santa Oliva conserva una torre quadrada al costat de ponent, espitllerada, emmerletada i amb finestres geminades al punt més alt. Adossada a aquesta torre, l'església de Sant Julià del castell és l'antiga parròquia, documentada des del 1098

Interior del Castell de Santa Oliva

L'església parroquial de Santa Maria té una façana romànica amb portalada de punt rodó i campanar de paret. L'interior és sobri, construït amb aparell ben carregat. A la part més alta del poble hi ha l'antic castell de Santa Oliva, que actualment és de propietat particular i ha estat restaurat acuradament.

El castell conserva una torre quadrada al costat de ponent, espitllerada, emmerletada i amb finestres geminades al punt més alt. Adossada a aquesta torre, l'església de Sant Julià del castell és l'antiga parròquia, documentada des del 1098; és un edifici romànic d'una nau, que va ser eixamplada al segle XII, i un absis semicircular, sobrealçat com a torre de defensa.

Els carrers més propers a l'antic recinte murat són els que tenen més interès. Mantenen la seva estructura original i conserven algunes cases i elements arquitectònics antics, en general dels segles XVIII i XIX. Podem veure portals adovellats i finestres amb llinda, brancal i ampit de pedra

Santa Oliva ha sabut aprofitar des de fa temps l'aigua, que sempre ha tingut en abundància. Mostra d'això són els topònims que encara avui perduren en els molins hidràulics. Aquestes aigües s'han aprofitat per a la construcció d'una xarxa de regadiu, que encara avui perdura, i que es gestiona per mitjà del Sindicat de Regants.

A tocar del poble de Santa Oliva es troba el barri del Camí dels Molins. Al terme hi ha tres urbanitzacions, Canyelles, les Pedreres i el Molí del Blanquillo, i a tocar del Vendrell hi ha els barris de la Carretera del Vendrell i Sant Jordi.

Llocs per menjar:

Restaurant El Molí de Cal Tof
Ctra. Santa Oliva - El Vendrell
Telèfon 977 66 26 51

El Bon Amic
Polígon Molí d'en Serra
Telèfon 977 66 00 63

Restaurant Sant Jordi
Ctra. de Valls - Urb. Sant Jordi
Telèfon 977 66 37 65

Llocs per dormir:

Càmping Santa Oliva
C/ Jaume Balmes, 122
Telèfon 977 67 95 46

Els actuals gegants de Santa Oliva Pere i Dolça reben aquests noms en memòria dels senyors del Castell que l' habitaren en una època històrica esplendorosa.

Els gegants Pere i Dolça de Santa Oliva

Festa major: el darrer dijous d'agost. Destaca per un tret molt característic i sobretot molt identificatiu: el Vot del Poble, tradició de complir la promesa feta a la Verge del Remei de treure-la en processó per haver alliberat la població de l'epidèmia de còlera a mitjan segle XIX.

Els Tres Tombs: el primer diumenge de febrer. Té una gran participació, i l'entusiasme que demostren els promotors de la desfilada fa que aquesta festa es consolidi com a celebració estable.

Festa major petita de Sant Sebastià: el 25 de gener. Aquesta celebració centra el seu programa en actes per a la mainada, exposicions i ball.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua