TARRAGONA

Datos del Pueblo

Sant Jaume D´Enveja

Pueblo

Sant Jaume d´Enveja

Municipio

Sant Jaume d´Enveja / Comarca: Montsia

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

3479

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. Catalunya, 22-30

Código postal

43877

Teléfono

977 468 039

Fax

977 478 056

Oficina Turismo

977478056

Web Oficial

Sant Jaume D´Enveja

Web de Interés

Sant Jaume D´Enveja, informacio general

E-mail municipio

enviar e-mail
 

Sant Jaume d'Enveja, antigament anomenat l'Enveja, és un municipi de la comarca del Montsià. Les terres del terme comprenen el poble de Sant Jaume d'Enveja, que és el cap del municipi, el barri de la Balada, que comparteix amb Amposta, i la caseria dels Muntells, a més de l'illa de Buda i l'illa del Riu, les quals foren antigues entitats de població de caràcter disseminat. Cal destacar també un bon nombre de masies esparses arreu. Algunes partides del terme destacables són la Cistellera, la Torrassa, Bordissets, Cantallops, el Barceloní, els Muntells, el Matar i el Serrallo. De les masies esparses per tot el terme, cal citar el Mas d'Avaria, la Masia de Cigarret, els Bitxacs, lo Cabrer, la Xula, Baladeta, Paiall, el Mas Fabre, la Torrassa, la Vil·la Emília, el Casol, el Mas de Villòria, la Comandanta, el Mas de Peperri, el Matar, el Barceloní, el Mas de Joanot, la Casa de Llupià, el Mas d'Ignasiet, el Mas Mosquit i la Casa de Buda

Com les altres poblacions deltaiques té un urbanisme poc compacte, de cases bastant esparses, amb un nucli central on es localitzen els principals carrers i edificis i una artèria a llevant que hom denomina de Pugó, però amb un radi ampli de cases disseminades.

L'únic edifici a destacar és la petita església parroquial de Sant Jaume, obra de principi d'aquest segle, senzill edifici d'una nau de línia neoromànica, amb campanaret d'espadanya.

Parroquial de Sant Jaume d´Enveja

L'únic edifici a destacar és la petita església parroquial de Sant Jaume, obra de principi d'aquest segle, senzill edifici d'una nau de línia neoromànica, amb campanaret d'espadanya.

El naixement del poble es configura, precisament, amb el drenatge del que fins llavors eren uns aiguamolls, pel seu aprofitament com a zona d'horta i arrossaire. Encara avui, el teixit econòmic del poble s'articula al voltant de l'agricultura, juntament amb una potent indústria turística. Aquesta oferta turística, en expansió durant els últims deu anys, es basa en l'atractiu paisatgístic del Delta (Parc Natural del Delta), i particularment de la biodiversitat de la seva fauna i la seva flora. Aquest turisme de qualitat es complementa amb la indústria restauradora.

Fou un factor important al desenvolupament del poble, l'explotació de les salines de la zona, fins a mitjan segle XIX. Sant Jaume va formar part del municipi de Tortosa fins a la seva segregació, l'any 1978

Creuers fluvials
Transbordador Garriga
C/ Verge del Carme, 40. Deltebre
977 489 122
Transbordador Olmos
C/ Unió, 164. Deltebre
977 480 548

Sant Jaume d’Enveja dispone de extensas playas desiertas, como la de Migjorn o la del Serrallo –ésta, con una zona naturista–;

Platja de Sant Jaume d'Enveja

La festa major se celebra el 25 de juliol, per Sant Jaume, i són festes tradicionals que es mantenen el dijous llarder, la benedicció de pa per Sant Blai, les de Sant Antoni Abat i també la capea.En el folklore, té vitalitat la jota tortosina i la glossa popular improvisada o cant d'enversar, activitat en la qual excel·lí el popular poeta Francesc Balagué i Beltri, dit popularment Boca de Bou.

La gastronomia aprofita els recursos de la caça, la pesca i l'agricultura. El plat més típic es fonamenta en les espècies de riu, com ara les anguiles, angules i anques de granota.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua