TARRAGONA

Datos del Pueblo

Sarral

Pueblo

Sarral

Municipio

Sarral / Comarca: Conca de Barberà

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1686

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Esglèsia,1

Código postal

43424

Teléfono

977 890 010

Fax

977 890 041

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sarral

Web de Interés

Informacio de Sarral

E-mail municipio

aj.sarral@altanet.org
 

El terme de Sarral, situat al sector nord-oriental de la Conca de Barberà estricta, tenia 35,03 km² fins que el 1972, amb l'annexió del municipi de Montbrió de la Marca (de 17,32 km²) passà a tenir 52,35 km². El municipi actual limita amb els termes veïns de Rocafort de Queralt i Forès al N, Solivella a ponent, Barberà de la Conca al SW i S, Cabra del Camp i el Pont d'Armentera (aquests dos de l'Alt Camp) al SE, les Piles al NE i Santa Perpètua de Gaià a l'E.

Carrer dels Jueus de Sarral

Al període medieval hi hagué un castell de Sarral, del qual, per bé que és documentat en ruïnes al segle XIV, no es conserva cap rastre. Probablement, però, era situat al lloc on ara hi ha la casa de la vila. La vila té el carrer més petit d'Espanya, el carrer dels Jueus

Al centre de la vila es troba l'església parroquial dedicada a santa Maria. És construïda al lloc on s'edificà l'antiga església romànica dels segles XII-XIII, de la qual només resta el timpà, que avui és adossat a la paret lateral dreta de l'església actual, en el pati de la casa rectoral; és compost per una sanefa de fullatge entrellaçat que centra les dovelles finament treballades. En el timpà hi ha 3 nínxols oberts, entre columnes i capitells adornats, que contenen centrada una imatge de la Mare de Déu, en alt relleu, i les imatges de sant Pere i de sant Joan, al costat dret i esquerre, respectivament.

L'ermita dels Sants Metges Cosme i Damià. Sembla ser que a principis del segle XV, ja existia una ermita dedicada als Sants Metges. Al llarg dels segles, l'ermita s'ha reconstruït i construït de nou diferents vegades. L'edifici actual data del 1970

A la vila hi ha varies construccions modernistes, fetes pels indians, sarralencs que van anar a fer fortuna a Amèrica el segle passat.

Cal visitar la resclosa romana del barranc de la "Solada", única construcció d'aquest tipus existent a Catalunya.

L'ermita dels Sants Metges disposa d'una àrea de lleure amb lloc per acampar, serveis, jocs infantils i altres.

Hi ha nombroses fonts que brollen a tot el terme: la font de l'Ermita, al costat de l'ermita dels Sants Metges, la font del Salt i la font del Cano, prop del riu d'Anguera, la font de l'Espinac, al bosc del Cano, i la font d'en Clau (ferrosa i sulfurosa), entre d'altres.

El terme comprèn, a més de Sarral, cap de municipi, l'esmentat nucli de Montbrió de la Marca, l'agregat de Vallverd i el despoblat d'Anguera

Terme municipal de Sarral

La principal collita és la del vi, el qual es comercialitza sota la D.O. Conca de Barberà . També s'elabora i comercialitza un cava propi de Sarral, essent la població el principal elaborador de cava de les comarques de Tarragona . Té una varietat de vi rosat "Trepat", autòcton de la zona. El celler construït el 1914, a l’empara de la Mancomunitat de Catalunya, obra de l’il•lustre arquitecte Pere Domènech i Roure, es fruit de l’esforç solidari de la pagesia local per aixecar una edificació racional, de gran valor arquitectònic, pionera en quant a l’incorporació a la indústria agrària de condicions tècniques, constructives i enològiques.

Sarral és un bon exemple d'iniciativa industrial . Són moltes les famílies que durant anys han viscut de la indústria de l'alabastre. I quan sembla ser que els productes vitivinícoles tenen un futur prometedor sorgeix la indústria del cava.

El terme comprèn, a més de Sarral, cap de municipi, l'esmentat nucli de Montbrió de la Marca, l'agregat de Vallverd i el despoblat d'Anguera.

Quant a les festes tradicionals, destaquen, per Nadal i Reis, el pessebre vivent que es fa al carrer dels Jueus i als voltants de l'església i el cagatió públic. Pel gener, el dissabte pròxim al 17 es fa la festa dels Quintos, organitzada per aquests, amb una lluïda desfilada de carrosses. Per Setmana Santa destaca la Processó de l'Encontre, que es remunta al segle XVII. La festa major de la vila de Sarral s'escau pel diumenge pròxim al 30 de juliol, en honor dels sants Abdó i Senén, amb cercaviles i balls. (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua