TARRAGONA

Datos del Pueblo

Siurana De Prades

Pueblo

Siurana de Prades

Municipio

Cornulleda de Montsant / Comarca: Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

37

 

Ayuntamiento

Dirección

Compte de Rius, 10

Código postal

43360

Teléfono

977 561 416

Fax

977 561 419

Oficina Turismo

977 82 10 00

Web Oficial

Siurana De Prades

Web de Interés

Conjunt històric i paisatgístic de Siurana

E-mail municipio

email
 

El poble és presidit per les ruïnes esmicolades del castell de Siurana, on s'endevinen restes d'elements defensius de valor estratègic i de sitges, i per l'església. Fou declarat Conjunt històric catalogat Bé Cultural d'Interès Nacional-BCIN

el poble de Siurana de Prades,

El poble de Siurana de Prades és enlairat a 737 m d'altitud, en una cinglera de roca calcària, dominant per l'esquerra el riu de Siurana i encaixada pel torrent d'Estopinyà, davant la peanya bessona de Siuranella.

El poble és presidit per les ruïnes esmicolades del castell de Siurana, on s'endevinen restes d'elements defensius de valor estratègic i de sitges, i per l'església. Fou declarat Conjunt històric catalogat Bé Cultural d'Interès Nacional-BCIN

L'església de Santa Maria, situada en una timba al caire del cingle des d'on es domina un magnífic paisatge, és romànica del segle XII, d'una sola nau amb la volta apuntada i absis semicircular llis a l'exterior. L'interior és decorat a la línia d'impostes amb un doble fris de ziga-zaga. El campanar, adossat, és de planta quadrada, coberta piramidal i una sola finestra per cara.

La portada, lateral, té tres arquivoltes que descansen damunt tres columnes per banda, amb un capitell ben esculturat amb decoració vegetal i zoomòrfica. La portalada i el timpà són emmarcats per un guardapols en doble ziga-zaga. Els àbacs dels capitells i la mènsula de la llinda són decorats amb un fris vegetal; l'esculturació del timpà, molt primitiva, representa Crist crucificat, amb quatre figures per banda; a la part superior hi ha dos lleons enfrontats, el sol i la lluna.

El Museu Peris-Aragonès és una col·lecció privada d'objectes portats de diversos racons del món pels seus propietaris

Siurana és un paratge de bells racons naturals, ric en llegendes. Cal destacar-ne el penya-segat dit el salt deAbdelazia, la reina mora pel qual s'hauria estimbat voluntàriament, des de més de 100 m d'alçària, la darrera reina del lloc per no caure en mans dels cristians, tot deixant marcades en les pedres les últimes petjades del cavall; i la Trona, gran dosser suspès a mitjan cingle.

El Museu Peris-Aragonès de Siurana és una col·lecció privada d'objectes portats de diversos racons del món pels seus propietaris

Museu Peris-Aragonès

Llocs d’interès natural.

El pantà de Siurana es va construir per abastir el pantà de Riudecanyes, que tenia la finalitat de proveir d’aigua ciutats com Salou i Reus, en constant creixement tant demogràfic com industrial. El projecte per la construcció del pantà fou aprovat el 1957, però degut en part a l’oposició dels habitants de Cornudella de Montsant, que argumentaven que perdrien terres de cultiu mol fèrtils, les obres es van allargar fins que fou solemnement inaugurat pel ministre d’obres públiques el 4 de juliol de 1973.
Tres dècades després de la seva construcció, el pantà de Siurana, a part d’abastir a varis nuclis poblacionals, ofereix una sèrie de possibilitats lúdico-esportives, com la pràctica de canoa-kayak, el senderisme, la natació o la pràctica de BTT. Actualment s’està acondicionant una pista que voreja tot el pantà, per tal que tothom que vulgui pugui realitzar un interessant passeig a peu, en bici o fins i tot a cavall, en un entorn paisatgístic natural de gran valor i bellesa.

L’embassament i les immediacions d’aquest formen part de l’Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de Prades, sent-ne una “porta” d’entrada. Aquest espai gaudeix de gran quantitatd’hàbitats, una fauna variada i un paisatge dominat per serralades calcàries tallades en espectaculars cingles. En les proximitats, a l’oest de Cornudella, tenim el parc Natural del Montsant

Hi ha dues rutes senyalitzades que transcorren per les immediacions de l’embassament.
El primer és el camí de Cornudella a Siurana i transcorre per l’antic camí que antigament comunicava ambdues poblacions. La major part del recorregut és un corriol que ascendeixpassant pel sector nord de l’embassament.
El segon s’inicia en la confluència de l’anterior amb la carretera de Cornudella i Siurana i es dirigeix, mitjançant una pista forestal queplaneja, cap a la vall del riu Siurana. El camí passa pel Molí de l’Esquirola, en la confluènciadel Siurana amb el Riuet de Gritella, i segueix riu amunt fins als Gorgs

El pantà de Siurana es va construir per abastir el pantà de Riudecanyes, que tenia la finalitat de proveir d’aigua ciutats com Salou i Reus, en constant creixement tant demogràfic com industrial.

Pantano de Siurana i entorn natural

Destaca la Festa del Jubileu de Siurana (9 de maig). Commemoració religiosa on s'apleguen els fidels de tots els pobles del voltant per demanar aigua a la Verge. La Festa major (15 d'agost), amb ball, cursa popular i concurs de bitlles. Entre el seu repertori gastro­nòmic són importants la mel­melada, la mel i les herbes medicinals.

Els serveis que hi trobem són: dos restaurants, una casa de pagès, un hotel, un bar, dues agrobotigues, un refugi del Centre Excursionista de Catalunya i un càmping amb bungalows –centre d'act ivitats d'escalada.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua