TARRAGONA

Datos del Pueblo

Solivella

Pueblo

Solivella

Municipio

Solivella / Comarca Conca de Barberà

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

685

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

43412

Teléfono

977 892 101

Fax

977 892 378

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Solivella

Web de Interés

Turismo y cultura en Solivella

E-mail municipio

secretaria@solivella.cat
 

El terme municipal de Solivella, de 21,04 km², és situat a la banda septentrional de la comarca, als vessants meridionals de la serra del Tallat —que en aquest sector separa la Conca de Barberà i l'Urgell— amb altituds que oscil·len entre els 770 i 796 m (la Faneca, 774 m d'altitud). Confronta amb els termes de Sarral i Forès (E), de Passanant i Vallbona de les Monges (N), de Blancafort (W), de Pira (S) i de Barberà (SE).

Solivella celebrà els 800 anys de la primera notícia escrita el 1991. Es feia referència a un document de l'any 1191 en què Gombau d'Oluja reconeixia davant del rei la possessió il.legal del terme d'Olivella (Solivella).

La vila de Solivella va lligada al Santuari del Tallat. Així, el 1475 fou trobada per un pastor la imatge de la Mare de Déu del Tallat. Ferran II encarrega al noble Ramon Berenguer de Llorac l'edificació del Santuari que fou inaugurat el 1493 amb l'assistència dels reis Catòlics.

L'església parroquial, d'estil barroc, està dedicada a l'Assumpció de la Mare de Déu. Fou construïda el 1769 aprofitant la pedra de l'anterior església romànica.

Del palau castell dels Llorac, bastit al final del segle XV i principi del XVI, només en resta actualment un pany de paret del costat nord-oriental. Fou una bona mostra del gòtic florit amb elements renaixentistes, voltejat per fossats, murs i contramurs. Era de planta rectangular, amb dues torres rodones annexionades que eren situades als angles, amb merlets, sageteres i matacans

Les joies més preuades del patrimoni de la vila es troben fora de la població. Així, el retaule gòtic de la Mare de Déu –obra de Mateu Hortoneda, procedent de la capella del castell- és a la catedral de Tarragona. L'arcàngel Sant Miquel vencent el dimoni, bella estàtua gòtica que culminava un monument piramidal sobre la cisterna del castell, forma part d'una col·lecció privada. Altrament una bella talla romànica de la Verge, procedent d'una antiga església romànica que hi havia a la vora del castell, és al Museu Diocesà de Tarragona.

La construcció del Molí (també dit el Molí del Caixes), data del segle XIII. Va funcionar com a molí blader fins a mitjans del segle XIX. Es tracta d’una bella edificació de dos cossos. L’un de tres pisos amb una gran sala gòtica amb arcs ogivals. Aquest era destinat a sala de moldre a la seva part baixa. L’altre edifici, en forma de torre, es bastí damunt el pou. Es troba a 1 km de Solivella en direcció a Montblanc. Per visitar-lo cal demanar permís

 

La Solivella actual, basada en el turisme com a suport econòmic de futur i assentada en una economia agrària que s'adapta a les necessitats del mercat, s'obre camí oferint qualitat en vins, productes agrícoles i en l'oferta gastronòmica d'interior.

El nucli habitat ofereix al visitant una sensació de pau, d'ordre i de bellesa. Els habitants han sabut conservar l'arquitectura de la zona, reflectida en les cases, de pedra, les flors i l'embelliment dels seus carrers.

Solivella és com un poble immergit en un conte de fades. Bonic i agradable.

Bé que la festa major se celebra el 15 d'agost, moltes altres celebracions són tradicionals a la vila, algunes d'elles de força antiguitat. Pel gener destaca la cavalcada de Reis i pel maig, el dissabte pròxim al 15, s'escau la festa de Sant Isidre, amb la benedicció de la coca de Sant Isidre, una coca en forma de rella que es reparteix a tots els assistents. El 24 de juny, Sant Joan, també és festa a Solivella, i s'encén la típica foguera amb la flama que ve del Canigó. El 9 de setembre es fa la festa votada del Sagrat Cor; s'ornen els carrers amb quadres escènics de tema bíblic o simbòlic i amb catifes florals.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua