TARRAGONA

Datos del Pueblo

Tivenys

Pueblo

Tivenys

Municipio

Tivenys / Comarca: Baix Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

948

 

Ayuntamiento

Dirección

Abadia, 10

Código postal

43511

Teléfono

977 496 233

Fax

977 496 168

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Tivenys

Web de Interés

El Portal turistico cultural i fotografico de Tivenys

E-mail municipio

 
 

El municipi de Tivenys, 52,96 km², s'estén per la riba esquerra de l'Ebre, al N de la comarca entre les Muntanyes de Cardó i el riu. Limita al N amb Benifallet, amb el qual li fan de partió les crestes que emmarquen la vall de Cardó, i al S amb Bítem (Tortosa), del qual el separa el barranc de la Buinaca; a l'E s'estén per l'espai que va del riu fins a la carena de serra del Boix, darrere la qual hi ha el gran terme del Perelló, mentre que a l'W l'Ebre el separa de Xerta.

És una població amb un nucli antic de carrers estrets i amb notable pendent i un sector més modern format de manera desordenada seguint l'eix de la carretera local de Tortosa a Garcia.

Llocs d´interès:

Església parroquial de Sant Miquel

El temple parroquial inicia la seva construcció aproximadament l'any 1760 i finalitza el 1794. L'edifici consta de tres naus amb vuit altars laterals i l'altar major d'estil gòtic i bizantí. La façana és d'estil neoclàssic, la porta d'entrada està emmarcada per dos pilastres, cornissa i fris. Amb una torre-campanar a un dels laterals. La construcció d'aquesta fou dedicada a Sant Benet, Sant Miquel i Sant Antoni Abad.

Antiga església de Sant Isidre, coneguda popularment com "Lo Quartel"

Aquest edifici, d'origen religiós, antic temple, és relativament petit, d'una sola nau de planta rectangular amb volta de canó. La façana presenta una porta d'accés central amb carreus i arc de mig punt; i quatre buits disposats simètricament a ambdós costats de l'eix central. Actualment restaurada.

Torre de Tivenys

La torre és una mostra típicament medieval, posterior a la conquesta de Tortosa. Forma part de la línia de torres que, a una banda i altra del riu, protegien l'estuari superior. És una construcció quadrada, de mamposteria ordinària.

Tivenys És una població amb un nucli antic de carrers estrets i amb notable pendent i un sector més modern format de manera desordenada seguint l'eix de la carretera local de Tortosa a Garcia.

El Ebre i Tivenys

Castell de Som "La Torreta"

Se situa a un lloc estratègic, a l'antiga vila de Som Medieval, des d'on es domina una àmplia panoràmica de la vall de l'Ebre sobre l'Assut. Aquesta fortificació presenta murs, amb espilleres que formen un recinte petit i estret. En l'actualitat resta en runes.

Ermita de la mare de Déu del Carme

És una mena de rèplica, en petit de l'església parroquial. Es tracta d'una obra de mamposteria, amb ornaments de reboc i estucats a l'interior. L'interior, de planta rectangular, presenta falses pilastres d'ordre compost adossades a la paret. Actualment resta en runes.
A pocs metres de l'Ermita del Carme s'hi troba un pou-cisterna de planta circular fet en pedra seca, sense cohesiu de cap mena. Acaba en falsa cúpula com a mostra característica de l'arquitectura rural.

L'Assut

Té els seus origens a l'època islámica, aproximadament l'any 1400 s'inicia la seva construcció. Consta de la presa o resclosa i els seus anexos: els espigons i el molí ubicat sobre el mateix raig de l'Assut. La resclosa és l'element principal, la qual ha sofert diverses modificacions i reparacions, ja que des de la seva construcció no ha deixat d'exercir la seva funció: controlar el nivell de l'aigua i desviar-ne part als dos canals. Aquesta obra hidràulica de 375m. de longitud per 7m. d'altura té com a finalitat elevar el nivell de l'aigua per tal de canalitzar-la a sèquies de reg

El Poblat Ibèric està situat en un petit turó sobre el lligallo de l'Assut, en un punt molt estratègic, ja que controla la sortida del riu pel congost que es forma sota l'altell de Som. Les excavacions han confirmat l'excepcional conservació del sistema defensiu, composat per una torre-muralla, que conjuntament amb la seva singular arquitectura el fan únic a Catalunya. S'ha localitzat una àrea habitada, de la qual s'han definit fins ara set recintes. El jaciment, que fins ara es datava entre els segles IV i II a.d.C., possiblement és més antic. També hi han aparegut alguns fragments de ceràmica fenícia que podrien datar fins al segle VI a.d.C.

Pel gener, el 17, Tivenys celebra la festa de Sant Antoni Abat, mentre que la festa major té lloc el 29 de setembre i és dedicada a Sant Miquel(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua