TARRAGONA

Datos del Pueblo

Tivissa

Pueblo

Tivissa

Municipio

Tivissa / Comarca: Ribera d´Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1841

 

Ayuntamiento

Dirección

Castell, 3

Código postal

43746

Teléfono

977 418 014

Fax

977 418 359

Oficina Turismo

977417551

Web Oficial

Tivissa

Web de Interés

El municipi de Tivissa i el patrimoni

E-mail municipio

aj.tivissa@altanet.org
 

Tivissa és una vila i municipi de la comarca de la Ribera d'Ebre, situat a la part oriental de la comarca, al límit amb el Baix Camp, el Priorat i el Baix Ebre. En el seu patrimoni històric destaquen les ruïnes del poblat ibèric del Castellet de Banyoles, un dels més importants de Catalunya, declarat Monument Historicoartístic l'any 1978 (BOE 15-12-1978), encara en excavació i estudi.

El Castellet de Banyoles, a la població de Tivissa, a la Ribera d'Ebre, és el poblat iber més extens de la Catalunya meridional.

Poblat iber de Tivissa

El Castellet de Banyoles, a la població de Tivissa, a la Ribera d'Ebre, és el poblat iber més extens de la Catalunya meridional.

Del jaciment destaquen fortament les seves dues impressionants torres de defensa pentagonals de l'entrada, la seva estratègica situació a uns 115 metres sobre el curs del riu Ebre, els tresors que s'hi recuperaren i les seves dimensions (superfície màxima potencial propera als 42.000 m2). Dels estudis realitzats fins ara, sembla desprendre's la idea d'una ocupació perifèrica i d'un gran espai central públic.

A més de la vila de Tivissa el municipi comprèn els pobles de Llaberia, la Serra d'Almos i Darmós, l'antic castell i ermita de Sant Blai i l'antic lloc i castell de Banyoles, amb les restes del poblat ibèric del Castellet de Banyoles.

El topònim de Tivissaés d'origen pre-romà, encara que no prou ben determinat. Mentre el Diccionari Alcover-Moll diu que segurament és un nom ibèric, Joan Coromines es pregunta si en realitat no és de procedència indoeuropea, de tipus il·liri. És inqüestionable, però, que es tracta d'un nom pre-romà.

Per la vila de Tivissa passa una carretera local que parteix de l'Hospitalet de l'Infant (on té accés a l'autopista) i per Móra i Vinebre arriba fins a Flix. Aquesta carretera actual, que travessa el muntanyam entre la serra de la Creu i la de Montalt pel coll de Fatxes, té origen en la que fou construïda, al principi del segle XV, pels consellers barcelonins per al transport a Barcelona del blat d'Aragó.

La vila de Tivissa és al peu dels vessants septentrionals de la serra del seu nom. Ja d'antic, la població es dividia en sis barris, anomenats el Pla de l'Abadia, el Caragol, l'Era, el Barri d'Avall, el Pla i el Castell. Alguns d'aquests restaven inclosos dins la muralla, mentre que d'altres, com el de l'Era o el d'Avall es formaren extramurs.

la vila de Tivissa

l'edifici històric més característic és l'església. L'aspecte exterior és d'estil renaixentista del segle XIX, però a l'interior l'estil és gòtic. L'església gòtica fou construïda al lloc d'un edifici romànic dels segles XIII-XIV, i durant els segles XVI al XVIII s'hi feren diversos afegitons i alteracions. El campanar octogonal fou construït el 1550.

El municipi disposa del Museu del Bast (a Llaberia) que recull una mostra etnogràfica de la zona.
El poble celebra la festa major el 25 de juliol, diada de Sant Jaume. Dins els dies que dura es fa també la festa d'homenatge a la vellesa. En data variable del mes d'agost també es tradicional de fer la festa dels quintos (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua