TARRAGONA

Datos del Pueblo

Tortosa

Pueblo

Tortosa

Municipio

Tortosa / Comarca: Baix Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

35734

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Espanya, s/n

Código postal

43500

Teléfono

977 585 800

Fax

977 585 852

Oficina Turismo

977 44 20 05

Web Oficial

Tortosa

Web de Interés

Informacio general de Tortosa

E-mail municipio

turisme@tortosa.altanet.org
 

Durant els anys seixanta i part dels setanta el terme municipal de Tortosa era, amb els seus 424,26 km², un dels més grans de Catalunya. Amb les segregacions de Deltebre (1977), Camarles (1978), Sant Jaume d'Enveja (1978) i l'Aldea (1983), Tortosa ha vist força retallada la seva extensió, tot i que continua essent un municipi de considerables dimensions, amb 215,30 km². Actualment confronta a llevant amb els termes del Perelló i Camarles, al SE amb l'Aldea, a migjorn amb Amposta (amb aquest municipi termeneja pel llit de l'Ebre), Masdenverge i Santa Bàrbara, a ponent amb Roquetes i a tramuntana amb Aldover i Tivenys.

Tortosa i l´Ebre

Vora el riu i amb una sèrie de promontoris que l'envolten per la banda de llevant, el lloc és idoni per a bastir-hi un recinte murallat. En l'actualitat la ciutat de Tortosa presenta una divisió espacial molt diferenciada. La ciutat antiga de Tortosa és situada a l'esquerra, ran mateix de l'Ebre. És presidida per la mola de la Suda. Envoltant la fortalesa i a la banda de migdia sobretot hi ha un seguit de carrers estrets entre illes irregulars. Tota aquesta ciutat vella és delimitada a llevant per un seguit de baluards, revellins i muralles que aprofiten les elevacions del terreny

La ciutat de Tortosa posseeix un conjunt històric de notables dimensions (declarat com a tal el 1976) que més enllà del seu recinte fortificat i dels seus 3 monuments nacionals se troba esquitxada per tot tipus de construccions o restes arquitectòniques d'especial interès (no tot és visitable; com per exemple els banys àrabs vells redescoberts l'any 2005). Malgrat tot el nucli antic està sotmès a un profund i llarg procés de recuperació integral amb projectes tan espectaculars com obrir la catedral al riu Ebre mitjançant una gran plaça.

Llocs d´interès:

Tortosa El castell de la Suda imposa la seva silueta des de la part més elevada de la ciutat. Situat a l'antiga acròpolis romana, l'origen de la fortificació és de l'època àrab, del temps d'Abd-al-Rahman III.

El Castell de la Suda

La Catedral
Els Retaules
La capella de la Cinta
La nostra Cinta
El Castell
El Call Jueu
El barri de Santa Clara
Els Reials Col·legis
Esglèsia de S. Domènec
El Parc municipal
Els Jardins del Príncep
L'arc del Romeu
Palaus
El Palau episcopal
Muralles

la ciutat de Tortosa presenta un progressiu abandonament del centre comercial com a lloc residencial i un creixement potser abusiu de la perifèria amb noves construccions, fet que contrasta amb la poca activitat de rehabilitació d'edificis als barris històrics (nucli antic, Remolins, Rastre, Garrofer i Santa Clara).

Els principals nuclis, pobles o caseries, del terme de Tortosa són la Raval de Jesús i els pobles de Bítem, Camp-redó, els Reguers i Vinallop. A més, hi ha els nuclis del Castell de Mianes, de la Font de Quinto, de la Masada de Gassol, del Mas Aiuso i de Santa Rosa de Lima. A més, el municipi de Tortosa té als Ports de Beseit els enclavaments de la Bassa dels Ganduls i de la Mola de Catí.

ExpoEbre és la fira multisectorial més rellevant del sud de Catalunya. Des de l'any 2007 (63 edició) ha passat a celebrar-se en el recinte existent al barri de Remolins on disposa d'un pavelló multifuncional dissenyat per l'arquitecte argentí Mario Corea amb 5000 metres quadrats coberts. En la 64 edició Fira de Tortosa ha ofert a expositors i visitants un total de 15.000 metres quadrats útils i novament un servei de bus gratuït d'accés al recinte

Parc municipal de Tortosa

El terme municipal de Tortosa compta o l'envolten espais diversos: el Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit (creat el 2001) i la Reserva Nacional de Caça, la via verda de la Val de Zafan que connectarà la comarca de la Terra Alta i el Baix Ebre amb el Parc Natural del Delta de l'Ebre, els espais naturals de la serra de Cardó, les coves de Benifallet, els conjunts històrics d'Horta de Sant Joan, Miravet o Arnes, els espais de la Batalla de l'Ebre, les activitats i el paisatge fluvial (Mequinensa-Deltebre), la diversitat de les platges de la Costa de l'Ebre (roca o arena, grans o petites platges i pobles de turisme familiar com l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Sant Carles de la Ràpita, les Cases d'Alcanar, etc), les pintures rupestres de l'art llevantí (Patrimoni de la Humanitat) del Perelló o Ulldecona, el poblat ibèric de Tivissa, la proximitat amb Morella, etc.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua