TARRAGONA

Datos del Pueblo

Ulldemolins

Pueblo

Ulldemolins

Municipio

Ulldemolins / Comarca: Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

473

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, s/n

Código postal

43363

Teléfono

 977 561 578

Fax

977 561 583

Oficina Turismo

977 56 18 66

Web Oficial

Ulldemolins

Web de Interés

Història i patrimoni d´Ulldemolins

E-mail municipio

aj.ulldemolins@altanet.org
 

Hi ha indicis que el lloc es trobava ja habitat durant la prehistòria, encara que l'origen de l'actual vila data de l'època islàmica, quan era població fortificada sota el domini del valí de Siurana, encarregat de la defensa d'aquest lloc.

Després de la Reconquesta, li és atorgada la Carta de Població pel rei Alfons I, juntament amb Albert de Castellvell, el 31 de gener de 1166.

Passà més tard a formar part del Comtat de Prades i, com tots els altres dominis comtals, compartí les seves vicissituds històriques.

La Cartoixa d'Escaladei exercí també domini i propietat sobre finques i ermites del terme.

Cal destacar, com a aspecte històric interessant, la presència d'ermitans a les muntanyes del Montsant, massís que deu el nom a l'existència de nombroses ermites que s'aixequen al seu voltant. El més conegut de tots fou probablement Fra Guerau, prior d'Escaladei, retirat a l'ermita de Sant Bartomeu d'Ulldemolins, per fer penitència.

La vall d'Ulldemolins estotja nombroses i interessants construccions de pedra en sec en marjades, cabanes, bassots, aljubs, etc.

El poble d'Ulldemolins és situat en un replà, a la dreta del riu de Montsant. Conté força cases amb portalades adovellades dels segles XVI al XIX.

El poble d'Ulldemolins és situat en un replà, a la dreta del riu de Montsant. Conté força cases amb portalades adovellades dels segles XVI al XIX.

Ulldemolins

Llocs d´interès:

Església de Sant Jaume: Església renaixentista traçada a les darreries del segle XVI (1583)

Santuari de la Mare de Déu del Loreto: de finals del segle XVII, en agraïment a la seva protecció sobre la vila de la plaga de la llagosta l'any 1685. Festivitat 10 de desembre.

Portal del Roser: És l'únic dels diferents portals de la vila que actualment es conserva.

Ermita de Santa Magdalena: coneguda com la catedral del Montsant. Va ser fundada l'any 1558 per fra Llorenç Julià, ermità que excavà i visqué a la cova que va de la cripta al davant de la font de la plaça. També hi són presents unes interessants pintures murals de Josep Juncosa que daten del 1662.

Ermita de Sant Bartomeu: L'ermita es va bastir al segle XIII, potser, sobre un eremitori anterior i formava part del territori del monestir cistercenc de Bonrepòs. Amb la desaparició d'aquest monestir a la segona meitat del segle XV, Sant Bartomeu i el seu entorn, anomenat la Quadra de Fraguerau, van passar a ser propietat de la cartoixa d'Escaladei. L'edifici, d'estil romànic, està format per una nau rectangular.

Els Tres Jurats: Formacions monumentals de conglomerat, de més de 30 metres d'altura. Són unes de les moltes figures producte de l'erosió de l'aigua i el vent que es troben en el congost i a les quals la tradició popular dóna nom.

Congost de Fraguerau: És la vall del riu Montsant compresa entre el final dels Eixarts i el mas del Soleràs (al terme de la Morera de Montsant). El riu passa entre les serres de Montsant i la Llena, entre uns grans encinglaments de roca conglomerada a banda i banda.

La Font del Saüquer (arbre monumental): El saüquer està situat a l'esquerra del rierol del Teix, entre tres majestuosos xops i l'antiga font de la vila. Va ser declarat arbre monumental per la Generalitat de Catalunya l'any 1987. Te 5 troncs principals i una alçària d'onze metres.

Molí del Pont o de la Palanca És l'únic molí de la població del qual podem veure l'edifici

Molí del Pont o de la Palanca en Ulldemolins

Molí del Pont o de la Palanca

Les principals peces de les que consta un molí d'aquest tipus són:

La gronza (1), l'embut (2), la mola priora o alta (3), la mola fixa (4), el farinal (5), la farinera o farnera (6), l'eix (7), el rodet o la turbina (8) i el canal que porta l'aigua al càrcol (9)

En l’aspecte gastronòmic cal destacar la truita amb suc, una truita d’espinacs o fesols, o de totes dues coses alhora, plat típic de la població i de la comarca. Tambè Són típics del poble "els tinyols", panets en forma de monyo de dona que són cuits en un forn de clofoll.

A Ulldemolins hi ha nombrosos racons naturals de gran bellesa, als quals cal accedir-hi a peu, com la Fontalba, la Punta de la Galera, l’Albereda de l’Arçons, la Cova Santa, el Toll de l’Ou, el Tormo del Magre, la Roca Corbatera, el Molí d’en Vaquer, les Crestes d’en Blai, la Punta del Peret, el Pi de la Carabasseta, el Congost del Fraguerau, la Font de la Gleva, la Roca Balladora, els Tres Jurats Petits, els tres Jurats Grans, el Racó i Cova de la Pastera i el Racó de Sant Bartomeu.

Al gener és típica la celebració de la cavalcada dels reis i el repartiment de regals. El 2 de febrer se celebra la festa religiosa de la Candelera, dia en què es realitza l'acció de gràcies per la collita d'olives i es fa una processó a l'ermita de Loreto.

El segon diumenge de març, des del 1982, hom pot gaudir de la diada gastronòmica de la Truita d'espinacs amb suc. Durant la Setmana Santa són tradicionals el viacrucis i la processó del Sant Enterrament, mentre que el Dilluns de Pasqua s'hi fa un aplec a l'ermita de Santa Magdalena.

Pel juny es destaca la celebració d'un aplec de sardanes, des de fa dotze anys, el segon diumenge del mes, la festa de Sant Antoni i la processó i el guarniment de carrers amb catifes florals del dia del Corpus. El 22 de juliol es realitza una diada de germanor a l'ermita de Santa Magdalena. Durant l'agost hom pot celebrar les Festes Culturals durant quatre dies a partir del dia 15.

El segon diumenge de setembre se celebra la festa major dedicada a la Mare de Déu de Loreto. Per l'octubre es fa la festa del Roser, recuperada el 1982, i el 10 de desembre se celebra la festa local a l'ermita de la Mare de Déu del Loreto

Disposa d'un poliesportiu (frontó, tennis, piscina, bar), biblioteca, Centre Cívic, Oficina de Turisme un hostal-restaurant, una casa rural, un càmping, un restaurant i l'agrobotiga de la cooperativa.(ftes i fotos ver links de la ficha
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua