TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vallfogona De Riucorb

Pueblo

Vallfogona de Riucorb

Municipio

Vallfogona de Riucorb / Comarca: Conca de Barberà

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

129

 

Ayuntamiento

Dirección

La Font, 4

Código postal

43427

Teléfono

977 880 000

Fax

 977 880 000

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vallfogona De Riucorb

Web de Interés

Informacio general de Vallfogona De Riucorb

E-mail municipio

aj.vallfogona@altanet.org
 

Municipi situat en el confí amb I'Urgell i la Conca de Barberà. Un seguit de canvis en la divisió geogràfica del territori, l'ha afectat sovint, ja que pertany a la província de Tarragona i al partit judicial de Montblanc, però havia pertangut al de Cervera; fins el 1957 va ser del bisbat de Vic i després va passar a l'arxidiòcesi de Tarragona.Anteriorment anomenat Vallfogona de Lorda o de Corbell o de Comalats, o de Riucorp.

El terme municipal té una extensió de 10'97 km2. La vall té una altitud mitjana de 570 m al seu centre, però les serres d'ambdós costats passen de 700 ms, amb cota màxima el cap de Cans (759 m.), que és per on entren al terme els torrents o rieres de Forès i de Saladern, abans d'unir-se al Riu Corb.

El poble de Vallfogona de Riucorb es troba prop de la carretera de les Borges Blanques a Igualada. Prop de la carretera s'han construït els carrers moderns, mentre que a l'interior hi ha el vell poblet, de regust medieval, amb la Plaça Major, altres placetes i racons evocadors. A despit de l'escàs poblament, tot es mostra net i endreçat i moltes cases velles s'han restaurat per a residència temporal, d'estiu o de cap de setmana, destinació que tenen també diferents casetes modernes.

Església gòtica amb elements romànics de Santa Maria, on va treballar l'escultor Jordi de Déu. En un racó de la plaça de l'església poden contemplar-se, encara avui, restes de parets medievals que conformaren l'edifici del Castell dels templers -més tard d'hospitalers-.

A l'inici del segle actual es va construir el gran Balneari de Vallfogona, que després d'un temps de crisi ha tornat a revitalitzar-se modernament. L'afluència de banyistes i també d'estiuejants als mesos de juliol i agost ha estat causa de l'obertura prop del balneari d'hostals o residències i de diversos habitatges particulars en un dels indrets més frondosos i bonics de la vall.

Vallfogona de Riucorb

El Museu Pinet fou creat el 2002 per tal de custodiar i donar a conèixer l'obra del pintor postimpressionista Enric Pinet i Pàmies (Tarragona,1912- Barcelona,1974).

El museu està instal·lat en un edifici de pedra destinat, durant els segles XVIII i XIX, a forn del poble de Vallfogona de Riucorb (Tarragona), que fou adaptat posteriorment com a centre cultural i cedit darrerament a la família del pintor, per a fer-ne seu de la seva obra.

Les dues plantes altes, estan dedicades a l'obra del pintor Enric Pinet i Pàmies. Les obres exposades són una àmplia mostra de la seva obra pictòrica i abarca tota la seva trajectòria artística.

A la planta baixa, que és tota una nau amb quatre arcades gòtiques, hi ha una exposició permanent de ceràmica popular.

La festa grossa de la població es fa pel 15 d'agost, en honor de Santa Maria; abans no era gaire important per bé que avui supera totes les altres. Altres festes de la població són la festa de Sant Cristòfol (10 de juliol), reduïda avui a actes religiosos, i la de Santa Bàrbara (el 4 de desembre).(ftes i fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua