TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vallmoll

Pueblo

Vallmoll

Municipio

Vallmoll / Comarca: Alt Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1599

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 3

Código postal

43144

Teléfono

977 637 087

Fax

977 637 243

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vallmoll

Web de Interés

Historia y patrimoni de Vallmoll

E-mail municipio

aj.vallmoll@altanet.org
 

Fou en principi domini del Comtat de Barcelona. L'any 1167 es troba en possessió de Guillem de Castellvell, primer senyor de la baronia de Vallmoll. El territori passa temporalment a mans dels templers, fins que els retorna uns diners que els devia. En aquella època, els hospitalers pleitejaren per la seva possessió. Passà, per casament, dels Castellvell als Montcada, i posteriorment al comte de Foix i al vescomte de Bearn.

La Baronia de Vallmoll passà successivament de mans dels Foix als Cardona, després als Cervelló, als Burgues, als Boixadors, moment en què entren en contacte la casa de Boixadors i la de Savallà, després els Rocabertí i finalment un nebot d'aquesta última familia: en Ferran Truyols i Despuig, casat amb Magdalena de Vilallonga i Safortesa, última senyora de Vallmoll, que morí l'any 1922.

La vila de Vallmoll es troba a 161 m d'altitud, a la dreta del torrent de la Fonollosa (dit també de Vallmoll) i presideix l'agrupament més antic de cases la gran mola del castell de Vallmoll, de planta quadrada i flanquejat per grans torres també de planta quadrada o rectangular, que malgrat conservar la major part dels murs i obertures es troba en un estat molt precari de conservació, amb parets esberlades i en tal ruïna que una ventada el 1990 va aterrar una de les parets més grans. És propietat de l'ajuntament des dels anys quaranta d'aquest segle

La vila de Vallmoll es troba a 161 m d'altitud, a la dreta del torrent de la Fonollosa (dit també de Vallmoll) i presideix l'agrupament més antic de cases la gran mola del castell de Vallmoll

El poble de Vallmoll

Llocs d´interès:

Església de Santa Maria: Cal destacar l'església parroquial de Sta. Maria, projectada el 1772, d'estil barroc i neoclàssic de tres naus, capçalera poligonal i campanar de planta quadrada amb dues torres octogonals, acabades per una coberta piramidal.

Castell Medieval: Es conserven també restes de l'antic castell de Vallmoll datat el segle XI, encara que bastant malmeses

Ermita de la Mare de Déu del Roser: edifici del s. XVI. Té un retaule renaixentista amb tendència al plateresc del pintor francès Jean Bas, i datat l'any 1580.

Vallmoll celebra la festa major el 15 d'agost, mentre que la festa major d'hivern es celebra el diumenge proper al 20 de gener. Es destaca, també, la festa de Sant Isidre, que inclou una processó amb oferiment de fruites i s'escau pel diumenge pròxim al 15 de maig(ftes i fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua