TARRAGONA

Datos del Pueblo

Valls

Pueblo

Valls

Municipio

Valls / Comarca: Alt Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

24710

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça del Blat, 1

Código postal

43800

Teléfono

977 601 050

Fax

977 612 872

Oficina Turismo

977 612 530

Web Oficial

Valls

Web de Interés

Valls, la terra del Calçot

E-mail municipio

ajuntament@valls.cat
 

La ciutat de Valls està enclavada en una zona de pas. Això fa que des de la prehistòria la zona hagi estat ocupada per l'home. En són bona mostra les troballes del jaciment de Picamoixons, entre altres. Més endavant, a l'època dels ibers i en la posterior romanització, els paratges de Valls foren habitats amb intensitat. El jaciment ibèric del Vilar i el forn d'època ibero-romana de Fontscaldes així ho evidencien.

L'edifici que acull l'Ajuntament de Valls està situat a la plaça del Blat. Aquesta plaça porticada rep el seu nom del comerç de cereals que s'hi feia i és coneguda com la plaça bressol dels castells

Ajuntament de Valls

Però el naixement pròpiament dit de la ciutat no es produí fins a la primera meitat del segle XII, una vegada derrotats els sarraïns que poblaven Siurana i la serra de Prades.

El nucli antic, que estigué emmurallat fins al segle passat, manté la seva vella estructura i l'espai per on transcorrien les antigues muralles és resseguit per vies a les quals hom anomena, igualment, muralles (muralla del Castell, de Sant Francesc, del Carme, de Sant Antoni); forma un dels eixos principals d'aquest nucli el carrer de la Cort, que comunica la petita plaça de l'Església i la del Blat, bonica plaça porxada on s'alça la casa de la ciutat, amb el Pati, gran plaça que correspon a l'antic pati d'armes del castell de l'Arquebisbe.

Té un gran interès arquitectònic el Teatre Principal de Valls, situat al carrer de Jaume Huguet, construït a partir del 1844 segons plans d'Ignasi Jordà i amb façana feta el 1882, un dels més genuïns dels teatres neoclàssics que es conserven a Catalunya.

Llocs D´interes a Valls

També dins l'antic clos, amb carrers estrets i tortuosos, molts dels quals porten els noms de les antigues activitats gremials, cal destacar les restes de l'antic call (arc del carrer del Call), l'anomenada plaça de l'Oli, porxada.

Llocs d'interès i rutes
· Ajuntament
· Teatre Principal
· El Pati
· Carrer de la Cort
· Monument als Castells
· Museu de Carros
· Museu de Valls
· Biblioteca popular
· Call Jueu
· Hospital de Sant Roc
· Església de Sant Joan
· Capella del Roser
· Zoo Alt Camp
· Taller Josep Busquets

Monestirs de Valls:

Valls: La Mare de Déu del Lledó, copatrona de la ciutat, es venera al santuari que porta el seu nom, situat al passeig dels Caputxins

Santuari Mare de Déu del Lledó

Sant Antoni Abat
Convent del Carme
Convent de la Mare de Déu del Lledó
Convent de Sant Francesc de Paula
Convent de la Presentació
Convent del Pati. La Immaculada

També són remarcables en l'aspecte monumental la plaça de l'Oli, una típica plaça catalana amb porxos; la plaça de Sant Jordi, moderna, amb una escultura de Joan Serafini; el portal de la desapareguda església romànica de Sant Miquel, a la muralla de les Creus i un conjunt de monuments moderns, com el dels Xiquets de Valls, de Josep Busquets, el de Bonifaç, el de Narcís Oller i altres erigits a Pompeu Fabra, a Anselm Clavé, a Lluís Companys i a Robert Gerhard.

Altres indrets del municipi sòn:

Picamoixons
Fontscaldes
Masmolets
Doldellops
Els Boscos de Valls

A Valls hi pots trobar, comprar i assaborir els millors productes de la gastronomia tradicional. El Calçot amb Denominació d'Orígen de Qualitat de Valls, la salsa de calçots, els "Petonets", les "Enxanetes", l'Anís del Pagès, el Xat de Benaiges, el Licor Crema de Calçotada, les avellanes del país, la nostra llangonissa, l'Oli Nou ... i tots aquells ingredients que fan de la nostra cuina un plaer pel paladar més exigent.

Des de 1982 l'últim cap de setmana de gener se celebra a la ciutat de Valls la festa de la Calçotada, gran atracció turística, en la qual s'organitzen tota una sèrie d'actes culturals. Aquesta festa té lloc el diumenge abans de la festa major del 2 de febrer, diada de la Purificació de Maria, coneguda popularment com la festa de la Candela, patrona de Valls.

Entre els elements festius populars destaquen els tradicionals gegants —el gegantó Lladrefaves de 3,70 m i la Gegantona de 2,70— i l'Àliga, la Mulassa i el Drac; els darrers anys hom ha recuperat els balls de la primera, de nans, de gitanes i de diables

és un homenatge de la ciutat a una de les seves tradicions més emblemàtiques: els Xiquets de Valls.

Monument als castells de Valls

els castells mereixen un capítol a part. Actualment a la ciutat hi ha dues colles castelleres: la Colla Vella dels Xiquets de Valls, reorganitzada el 1946, i la Colla Jove dels Xiquets de Valls, creada el 1970. Són les que han assolit la realització dels millors castells, com ara el de tres de nou amb folre o el quatre de nou amb folre.(ftes i fotos ver links de la ficha)