TARRAGONA

Datos del Pueblo

Verinxell

Pueblo

El Verinxell

Municipio

Marçà / Comarca: Priorat

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

15

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Arenes, 1

Código postal

43775

Teléfono

977 178 000

Fax

977 178 000

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Verinxell, indret del terme de Marçà

Web de Interés

Marça

E-mail municipio

aj.marca@altanet.org
 

El poble de Marçà és l’únic nucli de població agrupada del municipi. Altres entitats de població són les Comes i el Verinxell

El Verinxell, o els Verinxells, és tot el sector nord-oest del municipi de Marçà. Hi pertanyen alguns dels masos marçalencs més representatius: el Mas Gran, el Maset, i d'altres.

Al Mas Gran s'han trobat moltes restes prehistòriques que cal considerar una continuació del poblat del Collroig, a més de sepulcres de llosa. A la Miloquera s'han trobat restes de sílex, destrals de pedra i ceràmica, i també els murs d'una possible població ibèrica i ceràmica hel·lenística. A les Burgueres hi ha un immens jaciment, que havia estat ocupat per una important població que utilitzà les balmes de gres roig; posteriorment, a tocar el cim del Castell dels Moros, es construí una vil·la romana de la qual es conserven restes de murs i ceràmica.

Al cau del Molí Paperer s'han descobert mostres de la cultura campaniforme, a més de restes diverses a d'altres indrets del terme, entre les quals es destaquen fletxes de bronze, i la descoberta el 1972 d'una destral de mà del paleolític inferior, desconegudes fins aleshores a Catalunya. El 1970 es trobà un triple enterrament tardoromà en una cripta rectangular amb volta de canó, que podria indicar la presència propera d'una vil·la rústica.(ftes ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua