TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vespella De Gaia

Pueblo

Vespella de Gaià

Municipio

Vespella de Gaià / Comarca: Tarragones

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

395

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Catalunya,6

Código postal

43763

Teléfono

977 655 288

Fax

977 655 189

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vespella De Gaia

Web de Interés

Els Masos de Vespella i Vespella

E-mail municipio

aj.vespella@altanet.org
 

La primera referència històrica del municipi data de 1167 quan es va fer donació d'aquestes terres a Ponç de Far. En 1314 el rei Jaume II d'Aragó va vendre el castell, avui desaparegut, a Pere de Queralt. Aquesta família va conservar la senyoria fins 1390 quan va passar a ser possessió dels comtes de Barcelona. A finals del segle XIV va ser venut a Pere d'Iscard i més tard als Desvalls qui van mantenir els drets fins a la fi de les senyories.

El municipi comprèn dos nuclis urbans diferenciats: el veïnat dels Masos de Vespella, cap administratiu del municipi, i la vila pròpiament dita.

Els Masos de Vespella és al S de Vespella, gairebé a mig camí entre la vila i la Nou de Gaià i hi resideixen la majoria dels veïns del municipi. Vespella s'alça sobre un turó de 191 m d'altitud, mirador esplèndid de la part inferior del curs del Gaià.

Les cases es disposen en circumferència damunt del cingle i al voltant de les restes del castell i de l'església.

L'església parroquial està dedicada a sant Miquel. Correspon a l'antiga capella del castell i l'única resta visible del mateix. És un edifici romànic amb coberta de volta apuntada. Al seu interior es conserva un retaule de 1579 dedicat a la Mare de Déu del Roser.

El municipi comprèn dos nuclis urbans diferenciats: el veïnat dels Masos de Vespella, cap administratiu del municipi, i la vila pròpiament dita.

Els Masos de Vespella

El Mas d'en Plana, sòlida construcció rural del segle XVIII, vol ser un contenidor d'intercanvis artístics internacionals, en esdevenir Fundació d'Art Contemporàni, posteriorment a la seva rehabilitació

La Pedrera de Mas d'en Blanc presenta una superfície total d'aproximadament sis hectàrees, dividides en dos nivells de superfícies equivalents

Es tracta d'un municipi d'activitat eminentment agrícola, malgrat que l'únic terreny conreable ocupa el 20% del terme municipal. A la resta del territori predominen els pasturatges, la garriga i el bosc. Es cultiva vinya, olivers, garrofers, cereals i avellaners. La resta és de secà i la vegetació inconfusiblement mediterrània.

Vespella de Gaià ha promogut i promou la incorporació en el seu territori d'indústries ecològiques, és a dir, totes aquelles que en el seu procés de producció es valguin d'energies naturals o reutilitzin materials en desús

Vespella celebra la festa major per la diada de Sant Miquel, el 29 de setembre.Celebren tambe la cavalcada de Reis i el Carnaval. I festes de gran implantació local i quasi oblidades com l'Aplec de Sant Sebastià, patró votat de la vila(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua