TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vilabella

Pueblo

Vilabella

Municipio

Vilabella / Comarca: Alt Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

808

 

Ayuntamiento

Dirección

D'Avall 3

Código postal

43886

Teléfono

977 620 161

Fax

977 620 161

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilabella

Web de Interés

Informacio general de Vilabella

E-mail municipio

aj.vilabella@altanet.org
 

El terme municipal de Vilabella, de 17,91 km², limita amb els termes de Montferri, Bràfim i Puigpelat (N) i Nulles (W), a l'Alt Camp, i amb els de Renau (SW), Vespella (SE) i Salomó (E), del Tarragonès. Es troba a la part meridional de la comarca, en contacte amb el Tarragonès, estès a la dreta del Gaià.

Es té constància que el terme de Vilabella ja fou poblat entre els anys 2.500 i 1.800 aC. gracies a les restes trobades a la “Cova Fonda”.

De l’època dels romans no en tenim gairebé vestigis tot i que sabem que existien vil.les romanes que es situaven en turons elevats des d’on es podia dominar i vigilar una gran extensió de terreny, per això es probable que l’origen del poble de Vilabella fos el d’una vil.la romana, i que el seu propietari es digués Abellus i per tant la vila s’anomeva Villa Abella.

El terme municipal de Vilabella, de 17,91 km², limita amb els termes de Montferri, Bràfim i Puigpelat (N) i Nulles (W), a l'Alt Camp, i amb els de Renau (SW), Vespella (SE) i Salomó (E), del Tarragonès.

Vilabella, en l´Alt Camp

El nucli antic conserva l'estructura que tingué la vila emmurallada, amb l'església vella en un dels extrems. Tenia quatre portals (es conserva el de Sant Pere) i el recinte és fàcil de seguir per les restes, l'estructura urbana i la toponímia dels carrers.

Llocs d´interès:

Muralles
Cal Cristí
L'esglesia vella
Església de Sant Pere
Els Set Ponts
Museu del Camp
Les Capelletes

El Museu del Camp és fet amb la col·laboració de tot el poble, i conté una important mostra etnogràfica de la comarca i una col·lecció de pintura religiosa dels segles XVI-XVIII, entre d'altres

El Museu del Camp de Vilabella conté una important mostra etnogràfica de la comarca i una col·lecció de pintura religiosa dels segles XVI-XVIII

Museu del Camp de Vilabella

La festa major de la població s'escau pel primer cap de setmana d'agost, mentre que el 17 de gener se celebra la festa major d'hivern, que ha perdut gran part de la seva importància. Altres celebracions són les del Diumenge de Rams, que es fa un viacrucis entorn les muralles del poble, i també la festa votada de Sant Roc, el darrer dissabte d'agost. Anualment tenen lloc a la vila la Festa de la Cançó i Música Tradicionals Catalanes i un festival de dansa catalana.

La vila de Vilabella és el cap de municipi i l'únic nucli de població agrupada (els antics llocs del Pedrós i les Cabeces són ara despoblats). (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua