TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vilalba Dels Arcs

Pueblo

Vilalba dels Arcs

Municipio

Vilalba dels Arcs / Comarca: Terra Alta

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

723

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 3

Código postal

43782

Teléfono

977 438 002

Fax

977 438 133

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilalba Dels Arcs

Web de Interés

Informacio general de Vilalba Dels Arcs

E-mail municipio

 
 

El terme municipal de Vilalba dels Arcs, de 67,09 km² d'extensió, es troba al sector septentrional de la comarca. Limita a l'E amb el terme de la Fatarella, al SE amb Gandesa, al SW amb Batea, al NW amb la Pobla de Massaluca i al N amb el municipi de Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre).

El terme comprèn la vila de Vilalba dels Arcs, únic nucli de població dins les terres municipals. Entre les partides del terme es poden citar les Comes, la Coma dels Horts, la Devesa, les Coves, la Dotzena, la Novena, la Setena, lo Roure i Voravall.

Vilalba va formar part del territori de la Batllia de Miravet que Ramon Berenguer IV cedí als Templers. Després s'intengrà dins la Comanda d'Ascó.A principis del segle XIV, els Templers foren substituïts pels Hospitalers en la senyoria d'aquests territoris.

L'any 1938, a Vilalba, es va estabilitzar el front republicà al lloc conegut com els Quatre Camins, on actualment s'ha erigit un monument commemoratiu.

Porxos de la Plaça de Vilalba: el carrer major estava travessat per porxos, sobre els quals s'hi alçaven les vivendes

Porxos de la Plaça de Vilalba

Llocs d'interès:

Els Porxos de la Plaça, tot i que antigament tot el carrer major estava travessat per porxos, sobre els quals s'hi alçaven les vivendes; en l'actualitat, tan sols es conserven els de la Plaça de la Vila. També són mostra d'una interessant arquitectura popular Casa Martell i Casa Coll, entre d'altres.

L'Església Parroquial de Sant Llorenç començà a construir-se el segle XVI i es finalitzà l'any 1705, segons consta a la façana principal. És un edifici molt interessant perquè combina elements gòtics amb altres renaixentistes i barrocs. D'aquest estil destaquen la façana principal i l'esvelt campanar de 40 metres d'alçada. És obra de l'arquitecte Francisco Ibarguenz.

La Capella de la Mare de Déu de Gràcia era la primitiva església i fou construïda en època templera. Originàriament era d'estil romànic, de transició al gòtic, tot i que sofrí modificacions posteriors. Actualment es troba fora de culte.

El Calvari, al qual s'accedeix per un camí empinat i serpentejat, vorejat per altius xipres, on s'hi troben la Capella de la Mare de Déu dels Dolors, d'estil barroc, i la Capella de la Mare de Déu de Montserrat. No molt lluny d'aquí estan els antics rentadors públics, anomenats " La Font ", mostra d'arquitectura popular

Associacions en Vilalba dels Arcs:

Associació de jubilats
Rondalla de Vilalba
Patronat de la Passió
Grup d'estudi i recerca del patrimoni de Vilalba
Aguederes
Societat de caçadors
Comissió de festes
A.M.P.A. col·legi públic Divi Mestre
Grup de Majorettes de Vilalba
Grup de Teatre Pirindola
Delegació de la lliga contra el càncer de Vilalba dels Arcs
Grup de birles de Vilalba
Agrupació Musical de Vilalba
Grup de la Dansada de Vilalba
Associació de Dones
BTT Vilalba dels Arcs

La bodega de la Cooperativa està situada a C/Cervantes, 1 de Vilalba dels Arcs (Terra Alta), dins del nucli urbà d'aquesta població.

La bodega de la Cooperativa està situada a C/Cervantes, 1 de Vilalba dels Arcs (Terra Alta), dins del nucli urbà d'aquesta població.

Celler de Vilalba dels Arcs

Vilalba és dipositària de segles de cultura y tradició. San Sebastià al Gener, la romeria de Berrús i la representació de la Passió durant Setmana Santa dibuixen un paisatge cultural y humà que reviu la tradició i la projecta cap al futur. Tot això té el seu reflex al plat: la truita en salsa, l'arròs amb bacallà o el conill a la cassola, així com també dolços com les casquetes de cabell d'àngel i la coca blana, són exemples destacats. (ftes i fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua