TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vilaplana Del Camp

Pueblo

Vilaplana del Camp

Municipio

Vilaplana / Comarca: Baix Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

609

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 4

Código postal

43380

Teléfono

977 815 012

Fax

977 815 605

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilaplana Del Camp

Web de Interés

turisme en Vilaplana del Camp

E-mail municipio

aj.vilaplana@altanet.org
 

El municipi de Vilaplana té actualment 23,49 km² (l'antic terme era de només 6,76 km²), després d'haver-hi incorporat el de la Mussara. Actualment el terme limita amb els de l'Aleixar (S), l'Albiol (E), Mont-ral (NE, de l'Alt Camp), Capafonts (N), la Febró (NW), Arbolí (W) i Alforja (SW).

El nom de Vilaplana, provinent de l'època de la repoblació, podria haver estat generat pel contrast de la seva àrea amb la de la Mussara, que sembla de poblament més antic i és un lloc enlairat damunt alts cingles. Segons la tradició, la gent de la Mussara hi tenia primer corrals i més tard alguns hi anaren a viure; la població rebé el nom dels Masos de la Plana i després, en poblar-se de manera estable, Vilaplana.

La base de la seva economia, en el segle XVII eren els avellaners, la ramaderia i les ames.

A mig segle XVII, la vila ja està provista de metge (barber) i apotecari, així com de mestre per a nois.

Pel que fa a serveis, eren: la tenda de queviures, el forn de coure el pa, la carnisseria, la fleca i taverna, la premsa de lliura, el molí del blat, el molí d’oli, “l’estanquillo” de I’aiguardent i el ‘tabaco reial”, l’hostal i la ferreria.

L’arrendament d’aquests serveis es regia per una mena de reglament que se’n deia la tava.

La Balandra i la Bassa de la Vila es regien per una junta amb la vigilància directa d’un aiguader.

L'edifici més notable del poble és l'església parroquial, dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu, inaugurada l'any 1739, de façana barroca. A l'interior es conserva la imatge romànica de la Mare de Déu de la Llet, que prové de la primera església romànica, i a la façana una Mare de Déu gòtica.

És una vista del campanar de l'esglèsia de Vilaplana des del carrer nou

 

l'esglèsia de Vilaplana

El campanar es construí el 1744, mentre que en la sagristia encara es treballava el 1765. Els ornaments, altars i campanes que s'utilitzaren foren els de l'església antiga

Els masos més notables són el Mas del Mallafré i el Mas del Mariner (documentat aquest el 1716). La gent de Vilaplana eren anomenats tejosos, segurament per l'abundància de boscos.

Llocs i camins d'interès natural:

La Font de les Creus. La font en troba just sortint de Vilaplana pel camí de les Tosques abans de travessar la riera. Aprop de la font no s'hi troba cap creu avui en dia, però si una curiosa roca i si no hi ha molta seca un toll d'aigua (veure imatge).

Les Tosques. Les Tosques és el nom que rep una petita esplanada que s'obre a mig camí entre Vilaplana i la Mussara. Rep aquest nom ja que es troba al single roig, constituït per pedra tosca. Dita esplanada dóna nom al camí de Vilaplana a la Mussara passant per dit paratge.

Camí de les torres.

Camí de les campanilles.

Camí de l'Aleixar.

Els tres pins, en el terme de la Selva.

La font del Llop, en el terme de l'Aleixa

El poble i la muntanya són actualment concorreguts per excursionistes i escaladors i disposa d'un refugi de muntanya.

La festa major de Vilaplana se celebra el 12 d'octubre, que abans se celebrava pel 8 de setembre; avui encara es fa en aquesta data algun acte festiu. Altres celebracions tradicionals són la festa del Vot del Poble, el 20 de gener; la festa de Sant Isidre, el 15 de maig, o les festes de Carrer, que es fan pel Corpus. A l'estiu, en data variable s'escau el Festival d'Estiu, que comprèn diverses activitats com teatre, música o exposicions. Hi participen vilaplanencs de totes les edats. (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua