TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vila-Rodona

Pueblo

Vila-Rodona

Municipio

Vila-Rodona / Comarca: Alt Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1207

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça dels Arbres, 7

Código postal

43814

Teléfono

977 638 006

Fax

977 638 643

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vila-Rodona

Web de Interés

Patrimoni cultural i natural de Vile-Rodona

E-mail municipio

evila@vila-rodona.altanet.org
 

El nom de Vila-rodona s'atribueix a la denominació de vil·la dels germans Rotundus. El nom de Vila Rotunda apareix l'any 959. El poble formava part del comtat de Barcelona i depenia el bisbat. Els bisbes de Barcelona, de mica en mica van establir més població i els primers molins vora el riu Gaià.

Durant el segle XIX és quan el poble adquireix la seva independència econòmica i social respecte del Bisbat de Barcelona -a partir de la desamortització dels bens de l'esglèsia-. Entre altres coses, es trasllada el cementiri, es contrueix la Plaça dels Arbres, l'Ajuntament, es restaura el Castell, es fa la carretera, es restauren i amplien les masies, es cultiven les planes, etc.

El Castell de Vila-Rodona conserva part dels seus murs i dues torres; la més antiga és de planta quadrada amb les cantonades arrodonides.

El Castell de Vila-Rodona

Llocs d´interès:

COLUMBARI ROMÀ
POU DE LA NEU
MUSEU DE LA VILA
EL CASTELL
CONVENT DELS DOLORS

Convent de pares servites, edificat a partir del 1599 i ocupat amb intermitències fins el 1835. En resta l'església, força malmesa degut a que fou cremada i saquejada.

L'església de Sant Llorenç del convent dels Dolors de Vila-rodona

La construcció del columbari està relacionada amb un ritu religiòs funerari, la incineració, que fou vigent al món romà fins al primer tercer del segle II d.C. Les despulles del difunt col.locades damunt una pira de llenya eren cremades i les seves cendres guardades en unes urnes de fang. Als voltants del segle V a.d.C. les urnes funeràries es van dipositar en uns edificis de planta circular o rectangular que comptaven en nínxols o fornícules adossades a les parets. Aquests llocs sagrats, degut a la semblança amb els colomers, es deien "columbària", mot d'on ve la denominació actual.

El Columbari presenta en la part inferior l’estilobat, fet amb una pedra de la zona i decorat amb arcuacions de set maons cada una, que descansen damunt d’unes columnes rudimentàries.

Damunt l’estilobat s’aixeca el cos de l’edifici, que consta d’un repeu i una paret de carreu petit, dividida en trams per columnes toscanes adossades al mateix edifici. El sistema de construcció visible a l’exterior és l’anomenat soga i tió.

L’interior del Columbari estava dividit en dues parts per mitjà d’una paret central que separava el pòrtic (pronaos) de la cel·la (naos).

El columbari des de temps immemorial havia estat una masia de propietat particular, amb un corral adossat a la paret sud, un estable a la paret nord i una era a l'est. L'any 1.975 l'Ajuntament de Vila-rodona i el Museu de la Vila van fer les gestions de compra de l'edifici, que estava en situació molt precària. Seguidament la Real Societat Arqueològica de Tarragona va demanar la declaració de monument històric-artístic.

El columbari  de Vilarodona des de temps immemorial havia estat una masia de propietat particular, amb un corral adossat a la paret sud, un estable a la paret nord i una era a l'est.

El Columbari de Vila-Rodona

el Museu de la Vila està instal·lat en el convent de les monges carmelitanes, bastit a la fi del segle XIX, i que conté part de les restes ibèriques i romanes trobades al terme i elements paleontològics i etnogràfics; publica opuscles d'història local.

Vila-rodona celebra la seva festa major d'estiu per Sant Llorenç i realitza actes durant 3 dies, mentre que la festa major d'hivern s'escau per Sant Sebastià (el 20 de gener). Cal destacar també els actes lúdics i culturals que se celebren amb motiu de la fira de maquinària al novembre, sobretot la "fesolada" (degustació de fesols amb botifarra i allioli).(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua