TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vila-Seca

Pueblo

Vila-Seca de Solcina

Municipio

Vila-Seca / Comarca: Tarragones

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

20039

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Església, 26

Código postal

43480

Teléfono

977 309 300

Fax

977 309 301

Oficina Turismo

977 39 03 62

Web Oficial

Vila-Seca

Web de Interés

Patronat de turisme de Vila-Seca, la Pineda

E-mail municipio

turisme@lapinedaplatja.info
 

Vila-seca és una vila i municipi de la comarca del Tarragonès. Està composta pels nuclis urbans de Vila-seca, la Plana (tocant a Reus) i la Pineda (a la platja).

La història de Vila-seca és la història d'un lloc d'arribada. Arribada per camins d'aigua i de terra, ja que Vila-seca és de sempre una cruïlla de camins, un indret estratègic en un amable territori que besa la Mediterrània on les aigües prenen el nom de Mar Fondal, al costat del riu Kosé, avui Francolí.

Villasicca, avui Vila-seca, vol dir, en àrab, vila del camí o a la vora del camí i la petja profunda d'aquesta denominació ens ha arribat fins avui. Un avui que ve precedit per signes prehistòrics i històrics mil·lenaris dels que poc coneixem.

El nom històric de la vila és el de Vila-seca de Solcina, però el costum actual, reconegut en el nom oficial del poble, és de simplificar el topònim.

Vila-seca és de sempre una cruïlla de camins, un indret estratègic en un amable territori que besa la Mediterrània on les aigües prenen el nom de Mar Fondal, al costat del riu Kosé, avui Francolí.

Vilaseca, municipi turistic

El poble té diferents barris: el nucli històric, al voltant de la plaça de l'Església; el barri del Parc del Colomí, creat a finals dels anys setanta cap a l'est entre el nucli històric i l'estació de tren; el barri de la Formiga, una zona de xalets cap a l'oest del nucli històric, i un barri de nova creació al sud, entre el poble i Port Aventura, sorgit a mitjans dels anys noranta.

La Pineda és un petit nucli turístic situat al cap de Salou. Conegut per l'ermita de la verge de la Pineda, el poblet no ha aconseguit tant d'èxit com altres destinacions turístiques com ara Salou, Cambrils o Miami Platja.

Indrets d´interès cultural amb llegenda:

· L'ERMITA DE LA PINEDA
· LA CREU DE LA BEGUDA
· CASTELL COMTES DE SICART
· LA TORRE DEL DELME
· SANT ESTEVE, PATRÓ DE VILA-SECA
· LA LLEGENDA DEL RESCAT DE SANT ESTEVE
· L'ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE
· EL PORTAL DE SANT ANTONI
· EL SINDICAT
· LA TORRE DE L'ABADIA

Vila-seca de Solcina conserva restes de les antigues fortificacions, el castell i l'església parroquial. L'element més important de les antigues muralles és el portal i la torre de Sant Antoni, avui dins el nucli urbà; l'arc de la porta presenta bones dovelles, mentre que la torre encara conserva la barbacana. El castell de Vila-seca de Solcina és un dels edificis més significatius del municipi; figura en documents del segle XV.

Patrimoni arquitectonic:

Església de Sant Esteve
Casa del carrer Nou
Torre del portal de Riudoms
Torre de l'Abadia
Torre del Delme
Plaça de les Voltes
Portal de Sant Antoni
Carrer Verge de la Pineda
Torre Tuies del Cafè
Portals siscentistes
Antic Hospital
Casa Josep Ferrer
Antiga fàbrica de Gas
Celler Cooperatiu
Castell de Vila-seca o dels comtes de Sicart
Torre d'en Dolça
Torre de Mas Carboners
Ermita de la Pineda
Torre de Pineda
Torre de Virgili
Torre rodona del Mas de Ramon
Torre quadrada del Mas de Ramon

El sector marítim de Vila-seca, com ha passat a gran part de la Costa Daurada, ha sofert un transformació notable en la seva fisonomia i paisatge original, degut al 'Boom' turístic que va tenir lloc durant les dècades passades. Així doncs, posseeix una àrea de platja en bona part urbanitzada, amb abundants serveis i una dotació d'infrastructures molt destacable.

El sector marítim de Vila-seca, com ha passat a gran part de la Costa Daurada, ha sofert un transformació notable en la seva fisonomia i paisatge original, degut al 'Boom' turístic que va tenir lloc durant les dècades passades.

Urbanitzacio i platja a Vila-Seca

A part el nucli de Vila-seca de Solcina, que n'és la capital, equidistant de les ciutats de Tarragona i de Reus, el municipi té uns altres dos nuclis urbans, la Pineda i la Plana. La Pineda, localitzada a l'E del cap de Salou, és residencial i turística, mentre que la Plana, al límit N del municipi, prop de Reus, és un petit nucli nascut arran dels processos migratoris desenvolupats durant els anys seixanta.

Pel que fa als costums, destaquen el ball de coques, les carrosses i les curses de cavalls, que s'organitzen per Sant Antoni Abat amb motiu de la festa major d'hivern. Al començament del mes de març, amb motiu de la festa de la Creu, s'organitzen festes als carrers. La festa major d'estiu s'escau el 3 d'agost. Al segle XIX, el dia de la festa major d'estiu, es representava el ball parlat de Sant Esteve o de les Cent Donzelles.Grups de geganters, castellers, grallers i diables de recent creació animen també les festes locals. A la Plana celebren festa per Sant Joan, i a la Pineda, per Sant Jaume
(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua