TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vilaverd

Pueblo

Vilaverd

Municipio

Vilaverd / Comarca: Conca de Barberà

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

490

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Bàscula, s/n

Código postal

43490

Teléfono

977 876 337

Fax

977 876 215

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilaverd

Web de Interés

Informaciò de Vilaverd

E-mail municipio

aj.vilaverd@altanet.org
 

El municipi de Vilaverd es troba a la part més meridional de la Conca de Barberà. El seu terme, sota els contraforts orientals de les muntanyes de Prades, és molt accidentat. Està situat a l'entrada de l'estret de la Riba, que comunica la Conca amb l'Alt Camp.

El poble està format per tres parts: el nucli medieval, sobre el solc del riu Francolí, les Masies o Viles noves i el Santuari de la Mare de Déu de Montgoi, vora l'estació de ferrocarril.

El nom de Vilaverd denota la presència d'alguna vila romana en aquest terme, hipòtesi reforçada pel fet que la carretera Salou-Artesa segueix l'antiga Via Aurèlia. En el seu terme hi conflueixen les aigües del Brugent i del Francolí, just després de rebre les del riu Anguera i de la Vall.

En l'època sarraïna va ser un enclavament estratègic gràcies al seu castell (del segle XI). La "Reconquesta" arribà a Vilaverd a l'any 848. Poc després (segle XII) esdevingué propietat de l'arquebisbe de Tarragona.

dificacions d'interès de Vilaverd són l'església parroquial de sant Martí, del segle XII, l'ermita de la Mare de Déu de Montgoi, del XIII, i diversos pous de gel.

Parroquial de Sant Marti de Vilaverd

Edificacions d'interès de Vilaverd són l'església parroquial de sant Martí, del segle XII, l'ermita de la Mare de Déu de Montgoi, del XIII, i diversos pous de gel.

Hi ha el santuari de la Mare de Déu de Montgoi: el culte de la qual és documentat des del segle XIII, per bé que el santuari actual sembla del segle XV amb diverses modificacions a través dels anys. S'hi accedeix a través de dues portes adovellades de mig punt, situades a la part meridional, una al braç dret del creuer i l'altra a l'inici de la nau principal. Al damunt d'aquestes portes hi ha sengles ulls de bou. Un petit campanar d'espadanya s'alça damunt la paret meridional a la part inicial de la nau. Té la planta de creu llatina, de 26 m de llargada per 4,50 d'amplada a la nau i 9,70 m al creuer. Les voltes són de canó, construïdes amb guix, mentre que al creuer són d'aresta amb els nervis de pedra.

el santuari de la Mare de Déu de Montgoi: el culte de la qual és documentat des del segle XIII, per bé que el santuari actual sembla del segle XV amb diverses modificacions a través dels anys

santuari de la Mare de Déu del Montgoi de Vilaverd

Existeix una llegenda sobre la troballa de la Verge, segons la qual un patró va trobar la imatge damunt d'una pedra mentre pasturava les ovelles al turonet de Montgoi. Se la va emportar a casa seva però l'endemà la Verge havia desaparegut, però la va retrobar al mateix lloc que el dia abans. Després d'uns dies de fer la mateixa operació, van decidir construir una ermita dedicada a la Verge del Montgoi.

També explica la tradició que aquesta ermita fou construïda amb les pedres de l'antic castell de Vilaverd.

Davant del Santuari hi ha un ampli espai de lleure, amb taules i bancs, i pot ser usada com a zona idònia d'acampada, amb permís de l'Ajuntament.

La vila celebra la festa major el segon cap de setmana de juliol, i pel novembre (el segon cap de setmana) s'escau la festa major de Sant Martí(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua