TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vimbodi i Poblet

Pueblo

Vimbodi i Poblet

Municipio

Vimbodi i Poblet / Comarca: Conca de Barberà

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1065

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

43430

Teléfono

977 87 80 24

Fax

977 87 84 31

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vimbodi i Poblet

Web de Interés

Vimbodí i Poblet, arte i natura

E-mail municipio

ajuntament@vimbodiipoblet.cat
 

Municipi de la Conca de Barberà, que està situat al sud-oest de la comarca, al límit amb les Garrigues i el Baix Camp. El terme municipal té una extensió de 65,51 km2 i s'estén pels vessants septentrionals de les muntanyes de Prades, a la vall del riu Milans, afluent del Francolí que, procedent de Vallclara, el travessa en direcció oest-est. Mentre que pel nord-est també el creua el barranc del Tillar, un altre afluent del riu Francolí.

El municipi (495 m d'altitud) comprèn, a més, el monestir de Poblet i una sèrie d'antigues granges del monestir (Milmanda, Mitiana, Castellfollit, la Pena, el Tillar i Riudabella), a més del despoblat de Codoç

L’Ajuntament de Vimbodí va iniciar un expedient de canvi de nom del municipi amb la voluntat d’afegir el topònim de Poblet, de tal forma que es digués VIMBODÍ I POBLET. Es va fer la corresponent exposició pública i es va trametre tota la documentació a l’Institut d’Estudis Catalans. Aquest va emetre un informe favorable al canvi de nom en data 15 de setembre de 2006. El 6 d’octubre de 2006 el Ple de l’Ajuntament va resoldre definitivament l’expedient. El dia 22 de novembre de 2006 es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la resolució del conseller que confirmava el canvi de nom del nostre municipi

El Molí del Salt és un jaciment prehistòric que es va iniciar l’any 1999 per l’equip de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili a "Vimbodí i Poblet". Diverses campanyes d’excavació que s’han realitzat fins ara, han permès posar al descobert les restes deixades pels darrers grups de caçadors recol·lectors que van viure a la Conca de Barberà durant el final del paleolític superior i el mesolític.

El Reial Monestir de Poblet va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1992. Fou panteó reial de la Corona d'Aragó i hi reposen vuit reis, reines, infants i nobles. Reis com Jaume I, Pere III, el Ceremoniós, i altres van dur el monestir al més alt exponent.

L'església gòtica de Vimbodí està dedicada al misteri de la Transfiguració del Senyor. Data dels segles XII-XIII.

Vimbodi: ermita la Mare de Déu dels Torrents

Vimbodi: ermita la Mare de Déu dels Torrents

L'ermita dels Torrents, a un quilòmetre del nucli urbà, guarda una marededéu policromada d'estil gòtic. L'antiga capella, gòtica, fou manada construir per l'abat de Poblet, Joan Payo Cuello, el 1484. El 1714 s'erigí la nova construcció.

El poble tingué importants molins fariners des d'antic, que funcionaren fins a començaments del segle XX, com el Molí del Duc, el Molí de la Vila o del Trull i el Molí del Caixal o Molí del Veciona o Molí del Salt.

Els castells de Milmanda i Riudabella, en ple bosc de Poblet, són ara propietats privades.

Altres indrets del terme Per visitar

El monestir de Poblet
La granja de la Pena
La granja de Castellfollit i la granja del Tillar
La Granja Mitjana i la granja de Milmanda
La granja de Riudabella
Els despoblats de Torrelles i del Codoç
El santuari de la Mare de Déu dels Torrents

El bosc de Poblet és una important estació forestal protegida i conté una vegetació molt variada i frondosa: pins blancs, negrals, rojalets, melis, pinyers, cedres, avets, alzines, roures, rebolls, ginebres, castanyers, pollancres, oms, serveres, xiprers, boixos, savines, brucs, corniols, arboços i una extensa varietat de falgueres. Té la reserva d'alzines més gran del país. A la Pena, prop de la casa i del mirador, hi ha el pou de glaç que proveïa de gel els monjos del monestir. El tossal de la Baltasana és el punt més alt de les muntanyes de Prades. Pel bosc de Poblet hi brollen un centenar de fonts.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua