TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vinebre

Pueblo

Vinebre

Municipio

Vinebre / Comarca: Ribera d´Ebre

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

496

 

Ayuntamiento

Dirección

Torre, 22

Código postal

43792

Teléfono

977 405 781

Fax

977 406 104

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vinebre

Web de Interés

historia i patrimoni de vinebre

E-mail municipio

aj.vinebre@altanet.org
 

El lloc de Vinebre, com altres de la rodalia, fou conquerit per Ramon Berenguer IV, provablement l'any 1149; donada als templers, patí fortament les lluites entre els Entença i els templers fins el punt que els primers, sota el comandament de Guillem d'Entença, a les darreries de setembre de 1284, destruïren totalment la vila antiga.

Posteriorment a aquesta data el comanador d'Ascó reedificà Vinebre en un lloc més proper al riu i més adient per a la defensa. La nova població s'anomenà Vilanova de Vinebre. L'any 1291 hagué de sofrir una nova escomesa dels Entença, que s'endugueren molt de bestiar. Amb l'extinció de l'ordre templera, passà a ser domini dels hospitalers, dels quals obtingué la independència eclesiàstica i administrativa deurant el segle XVII.

La vila de Vinebre en la plana de Vinebre de l'esquerra de l'Ebre, és situada prop de l'antic llit del riu. Hi ha un sector de la població, una mica més elevat que la resta de la vila (totalment planera), que és conegut com a castell, tot i que sembla ser que mai no n'hi hagué cap.

Entre els carrers principals hi ha el de Sant Miquel (que travessa la vila i per on passava abans la carretera), el de la Torre, el del Riu i el de Lleida. La vila conserva encara, al Perxe, un dels portals, amb arcs de mig punt. Ran mateix, fora muralla, hi ha el barri del Raval, amb edificis del segle XVIII i posteriors.

Visitar:

Vinebre: l'ermita de Sant Miquel, del 1680, amb la casa de l'ermità adossada i, prop, l'hort de l'Ermità.

Ermita de Sant Miquel

ESTABLIMENT IBÈRIC DE SANT MIQUEL

S'alça a la riba esquerra del riu Ebre, sobre el pas de l'Ase, en el contrafort de la serralada prelitoral, a 1,5 km al sud-est de Vinebre; sembla ser que és un dels punts més antics del municipi, sobre un pla triangular de 130 m de llarg per 60 m d'amplada màxima, es conserven les restes d'un establiment dèpoca ibèrica tardana, amb un conjunt d'estructures que podrien correspondre a una espècie de fortí, les funcions del qual serien de control d'aquest sector del riu. S'ha trobat ceràmiques fetes a mà, i de vernís negre amb grafits ibèrics, pesos de teler, terracotes d'un cap femení i altres figures.

ERMITA DE SANT MIQUEL

Reconstruïda pels cartoixans d'Scala Dei l'nay 1680, damunt d'unes ruïnes d'origen templer del segle XII.

CA DON JOAN

Edifici que data del segle XVI, amb forjats singulars, un pati interior renaixentista, amb un pou octogonal d'una sola péça de pedra.

CASA NATAL SANT ENRIC D'OSSÓ

Pot ser visitada i constitueix una mostra antropològica de gran valor per a conèixer com es vivia al segle passat ja que, tant l'edifici com les eines, els estris i la major part dels elements s'han conservat de manera fidel a l'època.

La festa major de la població se celebra la darrera setmana d'agost, tot coincidint amb el 29, festa del degollament de sant Joan Baptista. Anualment l'ajuntament convoca un premi literari en llengua catalana que es lliura el vespre de la festa major de la població. El segon dissabte de maig s'escau la festa de Sant Miquel, que inclou un esmorzar col·lectiu.

Vinebre compta també amb un altre sector que, progressivament, va prenent importància: l’hostaleria, la restauració i el turisme. El municipi compta amb diversos establiments que ofereixen hospedatge (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua