TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vinyols i els Arcs

Pueblo

Vinyols i els Arcs

Municipio

Vinyols i els Arcs / Comarca: Baix Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1738

 

Ayuntamiento

Dirección

 Major,2

Código postal

43391

Teléfono

977 85 04 61

Fax

977 85 12 20

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vinyols i els Arcs

Web de Interés

historia i patrimoni de vinebre Vinyols i els Arcs

E-mail municipio

aj.vinyols@altanet.org
 

El terme de Vinyols i els Arcs té una extensió de 10,89 km², i és envoltat per Cambrils de Mar (SW, S i SE), Riudoms (NE i N) i Montbrió (NW). El terme, de forma allargassada, s'estén en terreny pla a l'esquerra de la riera d'Alforja i arriba prop de la mar per l'antic terme de Sant Joan dels Arcs, les edificacions actuals del qual es confonen amb les de la part de mar de Cambrils. Antigament el terme arribava a la mar, però permutà amb Cambrils una franja (200 m) per terres situades a ponent.

Juntament amb Vinyols constitueix l'actual municipi l'antic terme de Sant Joan dels Arcs.

El poble de Vinyols, format per un sol carrer, és situat a la dreta del barranc de les Eres, a 95 m d'altitud. El centre principal és la plaça de la Vila dita el Replà, on abans hi havia el castell i la parròquia i on ara hi ha la parròquia i la casa del comú.

El poble de Vinyols, format per un sol carrer, és situat a la dreta del barranc de les Eres, a 95 m d'altitud.

Ajuntament de Vinyols i els Arcs

L'església parroquial de Santa Caterina, amb una bella façana barroca, fou construïda damunt l'antiga entre el 1770 i el 1778, de tres naus i amb planta de creu grega. A l'interior conserva un retaule renaixentista del segle XVI, amb reminiscències gòtiques i una talla barroca, que segons la tradició prové de l'església dels Arcs.

L'actual casa del comú és l'antiga Casa Torrell, després Folc, del segle XVI, amb una torre de defensa adossada construïda per ordre de Francesc Torrell el 1560. És casa del comú des del 1884. La millor casa del poble és Can Nicolau, del començament del segle XVIII. Hi ha nombroses cases del segle XVIII amb llindes de pedra.

La vila de Vinyols i els Arcs és eminentment agrícola. El pagès d'aquest terme s'ha preocupat molt de la seva font de riquesa, i ha convertit en regadiu tot el terme de secà. D'aquesta forma, el poble ha esdevingut innovador, pioner en el conreu del presseguer vingut d'Amèrica. Actualment, aquest és el principal cultiu, juntament també amb l'avellana i l'oliva(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua