TARRAGONA

Datos del Pueblo

Vilanova D´Escornalbou

Pueblo

Vilanova d´Escornalbou

Municipio

Vilanova d´Escornalbou / Comarca: Baix Camp

Provincia

Tarragona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

531

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, s/n

Código postal

43311

Teléfono

977 837 519

Fax

977 838 197

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilanova D´Escornalbou

Web de Interés

Dades e informaciò de Vilanova d´Escornalbou

E-mail municipio

llopez@vescornalbou.altanet.org
 

És constituït per tres grans unitats geogràfiques ben diferenciades: la conca de la riera de Vilanova, la conca del barranc de Rifà i les terres planeres del sector meridional

És tradició que en la partida dita del Vilar, en un turó damunt el poble, hi hagué la primitiva població que es traslladà de lloc i d'aquí el nom actual. Toda, que ja indicà l'origen romà del Vilar, suposava que Vilanova provenia d'un altre nucli de població romà. Un brancal de carretera local comunica Vilanova d'Escornalbou i l'Arbocet amb la carretera de Montbrió a Mont-roig.

El nucli de l'Arbocet, situat al sector de llevant del terme, en un trencant de la carretera de Vilanova d'Escornalbou

vista general de Vilanova d´Escornalbou

Llocs d´interès:

El nucli urbà té l'estructura de vila closa medieval, es conserven edificis amb portals dovellats, la majoria construïts els segles XVIII i XIX.

L'església parroquial de Sant Joan Baptiste, construïda damunt d'una de primitiva, data del s. XVII. L'interior fou cremat durant la guerra civil de 1936. Es conserven dues pintures barroques, de mèrit, que foren salvades per l'Ajuntament.

Cal Peirí, casa pairal de les famílies Peirí, Portell i Bellester, les quals assoliren el títol de ciutadans honrats. Cal recordar també el Mas de la Palomera, de la família Peirí, edificat el segle XVIII, en un moment de prosperitat del poble i de tota la Baronia.

La Torre de defensa, anomenada el Reiet del Camp, de planta quadrada, amb porta dovellada, que data de 1699.

D'entre les entitats de caire cultural presents a la vila destaquen la secció recreativa de la Cooperativa Agrícola, que organitza sessions de cinema i teatre o bé audicions de sardanes, i l'Agrupació Sardanística, que organitza cursets i l'aplec que se celebra anualment, tot coincidint amb la festa major, que s'escau el 28 d'agost amb ocasió de Sant Agustí. El 20 de gener se celebra la festa major d'hivern de Sant Sebastià

Dintre el terme hi ha el Mas de la Palomera, de la família Peirí, amb la portalada principal presidida per un gran i majestuós escut d'armes, ben conservat, de pedra picada. El mas, amb teulada de dos vessants, ben conservat, té dues galeries al primer pis obertes i cobertes. Fou edificat al segle XVIII.

El 1846 foren incorporats al terme de Vilanova el de l'Arbocet i Masmunter.Masmunter té una antiga torre de guaita quadrada, que la tradició vol d'origen romà, a l'entorn de la qual s'ha construït darrerament un fals castell escenogràfic i de mal gust. Prop de Masmunter s'han construït diversos xalets.

La principal activitat de la població és l'agricultura. La majoria de les terres són de secà i els conreus principals són l'avellaner, l'olivera i els ametllers. Les mines de coure, argent, plom i barita no són explotades i, darrerament, com a complement de les rendes agràries, s'han anat estenent l'avicultura i les granges de porcs i conills. (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua